Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Πρωτοβάθμια Υγεία στην Κρήτη: Πολυιατρεία στους 3 νομούς και συμβεβλημένοι γιατροί


Της Κατερίνας Μηναδάκη

Μέχρι τις 21 Μαρτίου αναμένεται, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας, να έχει λειτουργήσει ένα τμήμα του νέου φορέα που θα καλύπτει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη. 


Στο νησί τα σχέδια του Υπουργείου, σύμφωνα με την Υποδιοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κα. Άννας Τριχοπούλου, συμπεριλαμβάνουν μέχρι τώρα πολυιατρεία στους 3 από τους 4 νομούς καθώς και αρκετούς συμβεβλημένους γιατρούς.


Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει πολυιατρείο σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο καθώς και από ένα μικρότερο σε Μοίρες και Νέα Αλικαρνασσό.

Τα πολυιατρεία αυτά θα στεγαστούν στους χώρους που μέχρι χθες λειτουργούσαν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, όπως ξεκαθάρισε η κα. Τριχοπούλου σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις στο Σκάι Κρήτης ενώ γίνονται προσπάθειες να υπάρξει ένας ικανός αριθμός γιατρών που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.

«Τα πολυιατρεία αυτά θα λειτουργήσουν με το προσωπικό που ήδη υπάρχει καθώς και με τους γιατρούς που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο νέο φορέα. Ωστόσο στην Κρήτη δήλωσε συμμετοχή μόλις το 1/3 των γιατρών, δηλαδή το 36%. Όπως καταλαβαίνεται θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των παθολόγων και των παιδίατρων ωστόσο θα υπάρχουν. Το πλεονέκτημα όμως στη νέα δομή είναι ότι οι γιατροί που θα έχουμε στη διάθεση μας θα είναι πλήρους απασχόλησης. Με αυτόν τον κόσμο θα λειτουργήσουμε για ένα τρίμηνο και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου οπότε και εκτιμούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι προκειμένου να λειτουργήσει άρτια όλη η νέα δομή της πρωτοβάθμιας υγείας.» τόνισε η κα. Τριχοπούλου χωρίς όμως να παραβλέπει και τα προβλήματα.

Σύμφωνα με την υποδιοικήτρια της ΥΠΕΚρήτης το προσωπικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή λειτουργεί βοηθητικά ως προς τα κέντρα υγείας του νησιού ενώ ήδη έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας να στείλει 35 γιατρούς από διάφορες ειδικότητες για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

«Έχουμε υπολογίσει ότι αν είχαμε 150 γιατρούς θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το υγειονομικό προφίλ της Κρήτης, όμως δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα εν μέσω κρίσης. Το σύστημα έχει κενά και το γνωρίζουμε. Προσπαθούμε και εκτιμούμε ότι η ενιαία παροχή είναι καλύτερη από την πολυδιασπασμένη.» τόνισε η κα. Τριχοπούλου. Όντας γιατρός η ίδια αναγνώρισε τον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχει μεταφερθεί στα νοσοκομεία το τελευταίο χρονικό διάστημα και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της υγείας ενώ επεσήμανε ότι και το καλοκαίρι θα είναι μία δύσκολη περίοδος αφού δε θα είναι ακόμα έτοιμη η νέα δομή στο σύνολο της.

Χωρίς πολυιατρείο το Λασίθι

Τεράστιο πρόβλημα ωστόσο φαίνεται να υπάρχει με το νομό Λασιθίου αφού ενώ όλη η Κρήτη αποκτά από ένα πολυιατρείο, το Λασίθι δε θα έχει ... κανένα.

Σύμφωνα με την υποδιοικήτρια αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπήρχε δομή από πριν, οπότε δεν μπορεί και τώρα να δημιουργηθεί μία νέα.

«Δεν δημιουργούμε νέες μονάδες αλλά πατάμε πάνω στις παλιές. Το Λασίθι ήταν αδικημένο από πριν! Ωστόσο ακόμα κι έτσι κάνουμε μία προσπάθεια και έχουμε βρει ένα κτήριο στο Λασίθι προκειμένου να φτιάξουμε και εκεί ένα πολυιατρείο. Το εξετάζουμε ως ενδεχόμενο. Πάντως μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς. Είχαμε κάποιους στο Λασίθι αλλά θα πάρουμε ακόμα περισσότερους για να καλύψουμε τις ανάγκες του κόσμου. Εξάλλου έχουμε πει ότι δεν έκαναν αίτηση θα συμβληθούν τελικά» κατέληξε η υποδιοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Τέλος να σημειωθεί ότι το 5ευρω στα πολυιατρεία θεωρείται δεδομένο και μάλιστα άμεσα εκτός από εκείνους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.

http://irakliolive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...