Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ο Λευτέρης Αυγενάκης καλεί τον Υπουργό Οικονομικών στην Βουλή, για τα δυσβάσταχτα πρόστιμα

«Για το νέο πλαίσιο φορολογικών κυρώσεων όπως έχει διαμορφωθεί από 1-1-2014, το οποίο δυσκολεύει την λειτουργία της αγοράς και ταλαιπωρεί επαγγελματίες, λογιστές, φοροτέχνες και εφοριακούς», καλεί στην Βουλή, τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με επίκαιρη ερώτησή του.


Όπως αναφέρει στην παρέμβαση του ο Λευτέρης Αυγενάκης, «το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, η αγορά υφίσταται ένα καταιγισμό διατάξεων φορολογικών κυρώσεων, οι οποίες ισχύουν από 1-1-2014 και προβλέπουν δυσβάσταχτα πρόστιμα.»


Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, «για τις περιπτώσεις μη έκδοσης- ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων, προβλέπεται πρόστιμο 1.000€ - 2500€ ανάλογα με τα βιβλία που τηρεί ο παραβάτης, για διαδικαστικές παραβάσεις, πρόστιμο από 100€ έως 2500€ ανάλογα με το είδος της παράβασης, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής και τετραπλασιάζεται σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής. Σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εάν ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός 2 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε. Μετά την πάροδο ενός έτους το πρόστιμο ανέρχεται σε 20%, μετά από 2 έτη σε 30%. Επιπλέον στην περίπτωση ανακριβούς δήλωσης, ο φορολογούμενος υπόκειται σε πρόστιμο στη διαφορά φόρου, από 10% έως 100% του ποσοστού της διαφοράς, ενώ σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση. Σε περίπτωση μη καταβολής παρακρατούμενων φόρων μέσα στην νόμιμη προθεσμία, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε. Σε άλλες αυτοτελείς παραβάσεις (έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, μη καταχώρηση φορολογικού στοιχείου στα βιβλία κλπ), τα πρόστιμα ανέρχονται από 1.000€ - 2500€ (ανάλογα με τα βιβλία που τηρεί ο παραβάτης).»

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής υπογραμμίζει ότι «το παρόν πλαίσιο φορολογικών κυρώσεων, όπως έχει διαμορφωθεί καταλήγει να «τιμωρεί» τελικά, σκληρά και αδιάκριτα όλους τους επαγγελματίες, ενώ δυσκολεύει την λειτουργία της αγοράς και ταλαιπωρεί επαγγελματίες, λογιστές, φοροτέχνες και εφοριακούς» και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να επανεξετάσει την βελτίωση των εν λόγω διατάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...