Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ρέθυμνο: Κρητική κουζίνα με μοντέρνες τεχνικές!

Μία άλλη διάσταση της κρητικής κουζίνας και γαστρονομίας γνώρισαν οι 18 σεφ από την Κρήτη, την Αθήνα και την Κύπρο, που συμμετείχαν στο σεμινάριο «Κρητικής Δημιουργικής Κουζίνας», που διοργάνωσαν η Gastronomy Essentials Ltd. σε συνεργασία με το εστιατόριο "ΑΥΛΗ" στο Ρέθυμνο από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη.

Το σεμινάριο, που έγινε «sold out» σε λίγη μόλις ώρα από τη δημοσίευσή του στο διαδίκτυο προσέλκυσε το ενδιαφέρον από τους σεφ εστιατορίων και ξενοδοχείων, ενώ τις γνώσεις του γύρω από τις νέες τεχνικές στην κρητική γαστρονομία μετέφερε στους συμμετέχοντας ο κ. Γιώργος Στυλιανουδάκης, ο οποίος έχει πολύχρονη καριέρα στην Αμερική και την Ευρώπη, έχοντας θητεύσει μάλιστα για μεγάλο διάστημα στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, στο Νoma στην Κοπεγχάγη.


Το σεμινάριο είχε ως στόχο την εφαρμογή νέων τεχνικών σε παραδοσιακά πιάτα της Κρήτης, όπως το αυγό με απάκι, άγρια χόρτα και γραβιέρα, το χοιρινό με σέλινο, το μοσχάρι με κυδώνια, αλλά και η κλασική κρητική κουκουβάγια!

Το GOODnet.gr επισκέφθηκε το χώρο του σεμιναρίου και μίλησε με τον γνωστό χανιώτη σεφ, Γιώργο Στυλιανουδάκη. Ο ίδιος δεν έκρυψε πως η ελληνική και η κρητική κουζίνα είναι ανώτερη ακόμα και από κλασικές κουζίνες, όπως η γαλλική: «Είναι ένα σεμινάριο μοντέρνας κρητικής γαστρονομίας. Έχουμε πάρει πιάτα από τους νομούς της Κρήτης, τα οποία «τα σπάμε» και από τη βάση προσπαθούμε να δημιουργήσουμε καινούρια μορφή, καινούρια υφή και να ξαναστήσουμε το πιάτο σε επίπεδο υψηλής γαστρονομίας, με τα ίδια υλικά, με τη γεύση μας.

Προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο μία νέα ιδέα για το τι είναι η κρητική γαστρονομία. Έχω δουλέψει σε πολλά μέρη στον κόσμο και σε πολλά εστιατόρια, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είμαστε κλάσεις ανώτεροι από πολλές άλλες κουζίνες. Τα φαγητά μας, οι πρώτες μας ύλες είναι πολύ πιο μπροστά και από τους Γάλλους».

Ο ίδιος τόνισε πως οι επισκέπτες μας εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και τον θαυμασμό τους για την κρητική κουζίνα και πρόσθεσε πως είναι λάθος των εστιατορίων να μην προσφέρουν ελληνικά και κρητικά εδέσματα. «Η Κρητική Κουζίνα αρέσει στους ξένους πάρα πολύ και το μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι ότι δεν τους προσφέρουμε ελληνική κουζίνα, όταν μας επισκέπτονται. Δεν θέλουν να φάνε δικά τους φαγητά, όταν έρχονται εδώ, όπως το ίδιο κάνουμε κι εμείς όταν πηγαίνουμε διακοπές σε μία άλλη χώρα. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε: ότι θέλουν το φαγητό μας, εμείς δεν το δίνουμε», είπε.

Για το στόχο της Gastronomy Essentials να αναδείξει την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με νέες, μοντέρνες τεχνικές μίλησε ο ιδρυτής της, Χάρης Χαραλαμπίδης. «Η ελληνική κουζίνα χωρίζεται στην παραδοσιακή – κλασική και τη μοντέρνα, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι νέες τεχνικές που δουλεύονται από τα καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τέτοια προγράμματα μοντέρνων τεχνικών, ώστε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των επαγγελματιών στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι ένας τουριστικός προορισμός που προσελκύει ανθρώπους που έχουν φάει και σε εστιατόρια με αστέρια Μισελέν, τους αρέσει και η παραδοσιακή κουζίνα, αλλά τους αρέσει και το μοντέρνο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα που κάναμε στο Ρέθυμνο είναι για κρητικές γεύσεις με ντόπια υλικά, αλλά με μοντέρνες τεχνικές».

Στο σεμινάριο αναφέρθηκε και η ιδιοκτήτρια της «Αυλής», στο χώρο του οποίου πραγματοποιήθηκε αυτό. Η κα Ξεκάλου τόνισε: «Στόχος μας είναι να γινόμαστε πάντα καλύτεροι, να βελτιωνόμαστε. Επίσης, στόχος μας είναι να είμαστε καλοί πρεσβευτές του τόπου μας στους επισκέπτες μας, αλλά και να μαθαίνουμε τις καινούριες τάσεις της αγοράς. Αυτό που κάνει ο κ. Στυλιανουδάκης είναι ότι μας κοινοποιεί τεχνικές που εμείς δε γνωρίζουμε. Δε γνωρίζουμε πως μπορεί το αυγό με απάκι και γραβιέρα να γίνει προϊόν υψηλής γαστρονομίας. Δεν το ξέραμε και το βλέπουμε τώρα. Είναι ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε διαγωνισμό υψηλού επιπέδου. Αυτό δε σημαίνει ότι θα αλλάξουμε απαραίτητα τον τρόπο με τον οποίο σερβίρουμε τα φαγητά μας. Αλλά είναι σπουδαίο να γνωρίζει κανείς και αυτό που υπάρχει πέρα από τα δεδομένα».
goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...