Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Αρνητική πρωτιά για την Κρήτη -Οι έφηβοι αντί για... γάλα πίνουν αλκοόλ

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η κατανάλωση αλκοόλ στους μαθητές έχει αυξηθεί σημαντικά στην Κρήτη.


Μάλιστα, αρκετά είναι τα περιστατικά εφήβων που καταλήγουν στα επείγοντα των νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Οι περισσότεροι μαθητές, οι οποίοι έχουν μεθύσει περισσότερες από τρεις φορές, βρίσκονται σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου, της Κρήτης και της Μακεδονίας.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην Κρήτη:


Ο Ν. Ηρακλείου έχει το 2ο χαμηλότερο ποσοστό μαθητών της χώρας αναφορικά με τη χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού, το 4ο στη συχνή
κατανάλωση οινοπνευματωδών (≥10 φορές το μήνα) και το 5ο χαμηλότερο στη χρήση έκσταση. Επίσης, στους μαθητές 15-19 ετών ο νομός αυτός βρίσκεται στην 8η
θέση με τα χαμηλότερα ποσοστά στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών και στην πρόσφατη χρήση κάνναβης (≥1 φορά τον τελευταίο μήνα). Ο Ν. Ηρακλείου δεν συγκαταλέγεται σε καμία συμπεριφορά στους 10 νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά.
Οπως αναφέρει το Flashnews.gr, ο Ν. Ρεθύμνης κατατάσσεται στην 1η θέση με το υψηλότερο ποσοστό μαθητών 15-19 ετών της χώρας που κάνουν υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών, στην 3η θέση στη μέθη (≥3 φορές Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής | 2012 7 στη ζωή τους) και στην 5η υψηλότερη στην κατανάλωση οινοπνευματωδών τουλάχιστον 1φορά το μήνα. Επίσης, ο νομός αυτός βρίσκεται στην 7η υψηλότερη θέση στο κάπνισμα (≥1 φορά το μήνα). Αντιθέτως, ο Ν. Ρεθύμνης συγκαταλέγεται στους 8 νομούς με τα χαμηλότερα ποσοστά στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών.

Ο Ν. Χανίων κατατάσσεται στην 6η υψηλότερη θέση στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών από μαθητές 15-19 ετών και στη 10η στη μέθη (≥3 φορές στη ζωή). Αντιθέτως, ο νομός αυτός βρίσκεται στη 1η θέση με το χαμηλότερο ποσοστό μαθητών που καπνίζουν βαριά, στην 5η θέση στη χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού και στην 8η χαμηλότερη θέση στη χρήση κάνναβης τουλάχιστον 3 φορές στη ζωή, στη χρήση έκσταση και στους μαθητές 13-14 ετών στη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας.

Γενικά συμπεράσματα

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας ESPAD 2011, η οποία στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, ένας στους δέκα νέους ηλικίας 13 - 19 ετών έχει δηλώσει ότι πίνει αλκοόλ πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το 45,1% των μαθητών έχει κάνει υπερβολική χρήση αλκοόλ μέσα σε έναν μήνα.

Από το 1984 έως το 2011, διαπιστώνεται συνολικά η τάση μείωσης της κατανάλωσης οινοπνευματωδών από μαθητές ηλικίας 15-19 ετών.

Ωστόσο, από το 2007 έως το 2011 φαίνεται να αλλάζει, με τους νέους να επιλέγουν στις εξόδους τους κρασί, μπίρα, αλλά και βαριά ποτά όπως βότκα και ουίσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...