Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Στο 60% η παραβατικότητα των ενεχυροδανειστηρίων

Απάντηση Μαυραγάνη- Σκορδά στον Λευτέρη Αυγενάκη

Για τα ενεχυροδανειστήρια χρυσού και άλλων αντικειμένων αξίας, τα οποία έχουν ξεφυτρώσει... σε ολόκληρη την επικράτεια και το γεγονός ότι αποτελούν εστίες σοβαρών οικονομικών και φορολογικών παραβάσεων, απαντούν οι Υφυπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ.κ. Γ. Μαυραγάνης και Αθ. Σκορδάς, σε παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.


Σύμφωνα με το έγγραφο του αρμοδίου Υφυπουργού κ. Γ. Μαυραγάνη, «μέχρι τις 11/10/2013 λειτουργούν νόμιμα 939 επιχειρήσεις, με 309 υποκαταστήματα, που παρέχουν υπηρεσίες ενεχυροδανειστή ή/ και αργυραμοιβού.»

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γ. Μαυραγάνης «το ΣΔΟΕ κατά την περίοδο 01-01-2013 έως 30-09-2013 έχει διενεργήσει εκατόν σαράντα έναν ελέγχους (141) σε ανταλλακτήρια- ενεχυροδανειστήρια, από τους οποίους έχουν προκύψει τετρακόσιες επτά (407) παραβάσεις, ενώ το ποσοστό παραβατικότητας είναι 59%, γίνονται δε και άλλοι έλεγχοι οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη.»

Από την άλλη μεριά ο κ. Αθ. Σκορδάς με σχετικό δελτίο τύπου (http://www.efpolis.gr/filesbase/1388_sitefile-10585.pdf) καλεί τους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί έναντι διαφημιστικών καταχωρήσεων και φυλλαδίων που υπόσχονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές αγοράς πολύτιμων μετάλλων, να απευθύνονται μόνο σε επιχειρήσεις που κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, να ερευνούν και να συγκρίνουν τις τιμές που προσφέρονται από τις διάφορες επιχειρήσεις αγοράς πολύτιμων μετάλλων, να ερευνούν με βάση ποιο κριτήριο γίνεται η αγορά από την επιχείρηση

Ακόμη επισημαίνει ότι «σύμφωνα με το ν.2251/94 «Προστασία καταναλωτών» σε περίπτωση που οι καταναλωτές αλλάξουν γνώμη και θέλουν να ανακτήσουν τα αντικείμενά τους έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης και ματαίωσης της συναλλαγής εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή του χρηματικού ποσού συναλλαγής.»

Τέλος, ο κ. Αθ. Σκορδάς διαβεβαιώνει ότι «η Διεύθυνση Μετρολογίας της Γ.Γ. Εμπορίου διενεργεί ελέγχους στους ζυγούς των ενεχυροδανειστηρίων, με εξειδικευμένα συνεργεία που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κερδοσκοπία και της εξαπάτησης καταναλωτών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...