Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Παρατηρητήριο ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο

Ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με τεράστιες επιπτώσεις.


Τέλη Οκτωβρίου και για δύο χρόνια αναμένεται να αρχίσει τις δραστηριότητες του το παρατηρητήριο βίας στο Ηράκλειο με τον Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα το οποίο στόχο έχει να ανεβάσει το ηθικό οποιουδήποτε έχει πέσει θύμα βίας μέσα στην οικογένεια με τελικό σκοπό την επανένταξη του στην κοινωνία.
Μιλώντας στο prismanews.gr η πρόεδρος του Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας κ. Μαίρη Παχιαδάκη, εκφράζει τη δυσαρέσκεια της αναφορικά με το ζήτημα αυτό λέγοντας πως η κατάσταση έχει χειροτερέψει επικίνδυνα στην Κρήτη.

Ουσιαστικά το παρατηρητήριο βίας έχει να κάνει με την παρακολούθηση του εκάστοτε ατόμου μέσα από διάφορες δραστηριότητες και τον αν τελικά ανταποκρίνεται σε αυτές, προκειμένου να γίνει το παρακάτω βήμα που χρειάζεται για να ξεφύγει από τον φόβο και τη κατάσταση που βιώνει. Εμείς αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τις γυναίκες να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες μέσα από την αυτοβοήθεια αναφέρει στο prismanews.gr η κ. Μαίρη Παχιαδάκη.

Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου περιλαμβάνει κι άλλες δραστηριότητες όπως:

Συμβουλευτική σε γυναίκες συμπεριλαμβανομένων και θυμάτων ενδο-οικογενειακής βίας αναφορικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την βελτίωση δεξιοτήτων από γυναίκες στην φιλοσοφία «οι γυναίκες εκπαιδεύουν γυναίκες».

Αυτό-οργάνωση και προώθηση στην απασχόληση με την δημιουργία ομάδων συμβουλευτικής και προσωπικής ανάπτυξης.

Διοργάνωση ομάδων συμβουλευτικής και προσωπικής ανάπτυξης μέσω εργαστηρίων εναλλακτικής θεραπείας(art therapy) με στόχο την αυτό-βοήθεια και την προώθηση στην απασχόληση.

Οργάνωση ενεργού δικτύου και πυρήνων εθελοντών μέσω θεματικών εργαστηρίων στις πιο σημαντικές περιοχές του Δήμου Ηρακλείου και του Ν. Ηρακλείου, αναπτύσσοντας συνδέσμους ανάμεσα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς της κάθε περιοχής.

Δράσεις ευαισθητοποίησης για την δημιουργία θεματικών εργαστηρίων με στελέχη ανά θεματική ενότητα από την Περιφέρεια Κρήτης, την Γενική Γραμματεία Ισότητας και συν αρμόδιους φορείς.

Έκδοση βίβλου σχετικά με την κακοποίηση (Βίβλος κακοποίησης), την τακτική συμμετοχή σε ενημερωτικές εκπομπές (εβδομαδιαία πεντάλεπτα) και την δημοσίευση άρθρων και ερευνών.

Οργάνωση πανελλήνιας ημερίδας (forum) για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων με τη συμμετοχή ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα (forum ΜΚΟ).

Δημιουργείται έτσι μια στέρεη βάση, επάνω στην οποία θα εδράζονται ενέργειες προστιθέμενης αξίας με οργανωμένο τρόπο, ώστε ο Σύνδεσμος να αποτελεί σημείο αναφοράς, ασκώντας ενεργητικού τύπου παρεμβάσεις μέσω της αλληλεγγύης και της δύναμης της κοινωνίας των πολιτών.

Η βία υπήρχε πάντα αλλά ήταν κρυμμένη πίσω από τις πόρτες λέει χαρακτηριστικά η κ. Παχιαδάκη ενώ συνεχίζει λέγοντας πως ο δυνατός προσπαθεί να καθυποτάξει τον αδύναμο.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων μέσω του προγράμματος Υλοποίηση Σχεδίων Δράσης από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Γυναικείες Οργανώσεις στο πλαίσιο της πράξης 3.2.4. (Α & Β Κύκλου) “Υποστήριξη των Μ.Κ.Ο. (Γυναικείων Οργανώσεων) του Ε.Π. Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013.

Οι συνεδρίες και οι δραστηριότητες θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας στο Ηράκλειο στην οδό Μεραμβέλλου 56.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...