Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Μητροπολίτης Ανδρέας: Ο ιεράρχης που μοιράζει... χωράφια

Η απόφαση της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου να παραχωρήσει δωρεάν σε συνεργασία με τον δήμο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης 350 στρέμματα εκκλησιαστικής γης για να αξιοποιηθούν από νέους δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η κίνηση του 56χρονου μητροπολίτη είναι ακόμη μία απόδειξη της μεθοδικής προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο

Η ιδέα έπεσε πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου, όπου ήταν παρών και ο μητροπολίτης. Ο δήμος και οι τοπικοί φορείς αναζητούσαν λύσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν πλήξει την περιοχή με στόχο να βοηθηθούν οι αγρότες. Αμέσως ο μητροπολίτης αγκάλιασε και προώθησε την πρόταση. Τα εμπόδια που υπήρχαν - η έκταση δεν ήταν γεωργική - ξεπεράστηκαν πριν από λίγες ημέρες. Τα 350 στρέμματα της Μητρόπολης, ανάμεσα στον Κερατόκαμπο και στο Καστρί, αποχαρακτηρίστηκαν και άνοιξε ο δρόμος για να παραχωρηθούν σε νέους αγρότες που έχουν ανάγκη. Ηδη έχουν φτάσει στο Δήμο Βιάννου οι πρώτες 24 αιτήσεις από ενδιαφερομένους.

ΑΘΟΡΥΒΟΣ. 

Η είδηση εντυπωσίασε και δημοσιεύθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ανά την Ελλάδα. Ο μητροπολίτης Ανδρέας όμως επιλέγει να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, θέλοντας να δώσει βάρος στην οργάνωση και στην υλοποίηση της προσπάθειας. Αλλωστε, άνθρωποι που τον γνωρίζουν τονίζουν στα «ΝΕΑ» ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του. «Είναι ένας ιεράρχης ιδιαίτερα οργανωτικός». Και το έχει δείξει, προσθέτουν, και στα 12 χρόνια της θητείας του στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου. Εξελέγη μητροπολίτης τον Νοέμβριο του 2001 και ήταν αυτός που έστησε από το μηδέν τη νεοσύστατη τότε Μητρόπολη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον προσφυγικό συνοικισμό του Ατσαλένιου - Ν. Κλαζομενών του Ηρακλείου Κρήτης. Από πατέρα Σφακιανό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Ενα «μείγμα» που φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στη μετέπειτα πορεία του, στα ενδιαφέροντά του και στην αγάπη που εκδήλωσε για την Ιστορία.

Θεωρείται ένας από τους πιο μορφωμένους ιεράρχες της Εκκλησίας. Σε ηλικία 31 ετών αναγορεύθηκε διδάκτωρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας μετά τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σήμερα είναι καθηγητής. Διδάσκει Εκκλησιαστική Ιστορία της Ελλάδας και του Νεότερου Ελληνισμού στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής από το 1994. Η κατάρτισή του είναι όμως ευρεία και ξεπερνάει το πεδίο της Θεολογίας. Εχει αποφοιτήσει από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και επίσης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου. Ηταν δε ο πρώτος σχολάρχης της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Επίσης είναι πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.

Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο. Εχει γράψει περισσότερα από 10 βιβλία. Σε αυτά συνδυάζει την εκκλησιαστική ιστορία με την ιστορία του τόπου του, της Κρήτης, μελετώντας και τη σχέση ιστορικών προσώπων με την Εκκλησία. Αυτό κάνει για παράδειγμα στο βιβλίο «Η Εκκλησία και ο Ελευθέριος Βενιζέλος» ή «Η Εκκλησία της Κρήτης στην Επανάσταση του 1897-98».

Οσοι τον έχουν ζήσει από κοντά λένε ακόμη πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα καλλιεργημένο ιεράρχη, προοδευτικό και με ανοιχτούς ορίζοντες. Οταν βρίσκεται εκτός των εκκλησιαστικών και εκπαιδευτικών του καθηκόντων «μπορεί να συζητήσει με άνεση για ποίηση, κινηματογράφο, τέχνες».

Οι σχέσεις του με το Φανάρι δεν είναι απλώς καλές, όπως όλων των μητροπόλεων της Κρήτης που έχουν «κανονικήν εξάρτησιν εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου έχει μελετήσει την ιστορία του Πατριαρχείου και έχει γράψει βιβλία γι' αυτήν. Το τελευταίο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2013, «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Υστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Από το Γένος και την Εθναρχία στο Εθνος», ασχολείται με την πορεία της Μεγάλης Εκκλησίας και τα ιστορικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, τα δημοσιευόμενα κείμενα, όπως λέει ο ίδιος, «συνθέτουν πτυχές από την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους ύστερους χρόνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα, κυρίως μετά την Επανάσταση του 1821 και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα».

Ακολουθώντας τα βήματα του «πράσινου πατριάρχη» Βαρθολομαίου και τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες του, πραγματοποιεί κάθε χρόνο νυχτερινή λειτουργία στις 31 Αυγούστου για την προστασία του περιβάλλοντος. Από τον ενθρονιστήριο λόγο του μάλιστα είχε αναφερθεί στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Αναρωτηθήκαμε, αλήθεια, ποια θα ήταν η πολιτιστική ταυτότητα του σλαβικού κόσμου της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στους χρόνους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και αν θα υπήρχαν χριστιανικά Βαλκάνια χωρίς την πνευματική του διακονία, κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;» είχε πει στις 3 Νοεμβρίου 2001.

Ο ηρακλειώτης ιεράρχης έχει υλοποιήσει σειρά προνοιακών έργων στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν.

ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑΤΑ.

Προνοητικός, ίσως πρώτος απ' όλους, διείδε έγκαιρα τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ετσι, τον Οκτώβριο του 2010 ξεκίνησε την καθημερινή χορήγηση δωρεάν γευμάτων σε 75 μαθητές δημοτικών σχολείων, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικά και άλλα προβλήματα. Πρόκειται για τη φιλανθρωπική δράση Παγκοινιά Παιδικού Γεύματος (νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κανονισμό λειτουργίας). Είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των μαθητών που υποσιτίζονται λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

Φροντίζει όμως και για τους μεγαλύτερους. Το 2009 ξεκίνησε η λειτουργία της Νηστικακείου Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία φιλοξενεί 35 ηλικιωμένους σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Δρομολογεί δε τη λειτουργία ενός ακόμη γηροκομείου, του Ψαρακείου Ιδρύματος, για χρονίως πάσχοντες. Επίσης, στη Μητρόπολη λειτουργούν σχολές εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, αγιογραφίας, βυζαντινής μουσικής, γονέων, πολιτιστικό πολυκέντρο.
Τον Ιούλιο που πέρασε η Μητρόπολη προχώρησε στην ίδρυση κοινωνικού φαρμακείου στο Αρκαλοχώρι, σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Στόχος του φαρμακείου, που στεγάζεται σε κτίριο της Μητρόπολης, είναι να ανακουφίζει τους ανθρώπους που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μάνος Χαραλαμπάκης / Τα Νέα
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...