Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κεφαλογιάννης: Οραματιζόμαστε η Κρήτη να γίνει διεθνές κέντρο υγείας

Τον παρακάτω χαιρετισμό έστειλε ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που οργανώνει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Ηράκλειο με θέμα: H Υγεία στην Ψηφιακή Εποχή «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κεφαλογιάννη που λόγω κοινοβουλευτικών του υποχρέωσεων στην Αθήνα δεν θα μπορέσει να παραστεί είναι το παρακάτω

Αγαπητοί ομιλητές, κυρίες και κύριοι,

Είναι χαρά μου να σας καλωσορίζω στην φιλόξενη πόλη του Ηρακλείου ιδιαίτερα σε μια πόλη με ένα σύγχρονο νοσοκομείο στελεχωμένο με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και διεθνούς εμβέλειας. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι η εφαρμογή της πληροφορικής σε όλη την αλυσίδα της συνταγογράφησης από τον γιατρό, στον ασθενή, στον φαρμακοποιό με κύριο και βασικό στόχο την ασφάλεια του ασθενή.

Βεβαίως στη χώρα μας -λόγω της οικονομικής κρίσης και με αφορμή την υφιστάμενη υψηλή και υπέρμετρη συνταγογράφηση- επιταχύνθηκε και επιβλήθηκε η εφαρμογή της από τους δανειστές μας (τρόικα) με βασικό στόχο την μείωση των δαπανών και τον έλεγχο της συνταγογραφίας γενικότερα.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί μία τομή, όχι μόνο για το σύστημα υγείας αλλά και για τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Είναι εργαλείο που χρησιμοποιείται στην Ε.Ε. από καιρό και σκοπό έχει και να βελτιώσει την περίθαλψη κάνοντας ευκολότερη την πρόσβαση για τους ασθενείς και να κατεβάσει το κόστος λειτουργίας του συστήματος.

Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση γίνετε ο έλεγχος των ασθενών –γιατρών – φαρμακοποιών σε ότι αφορά την φαρμακευτική δαπάνη , και την μείωση της.

Τα όποια προβλήματα (κυρίως τεχνική φύσης) εμφανίστηκαν στην αρχή της εφαρμογής της φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν και τους τελευταίους μήνες με σοβαρές προσπάθειες που γίνονται τόσο τεχνικά όσο και ενημερωτικά έχει αναβαθμισθεί το σύστημα και έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο ο χρόνος ανά συνταγή όσο και οι εφαρμογές του συστήματος.

Δεν είναι η ώρα να επιμερίσουμε ευθύνες για τα οποία λάθη αλλά να προχωρήσουμε μπροστά.

Είναι σημαντικό ότι  σήμερα το 92% των συνταγών γίνονται ηλεκτρονικά και στο σύστημα είναι ήδη το 90% των ιατρών και το 98% των φαρμακείων. Μηνιαίως γίνονται περί της 6 εκ. συνταγές.Πράγματι το τελευταίο έτος όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ έχει μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 32 ευρώ/συνταγή (από 44 ευρώ/συνταγή πριν ένα χρόνο) το μέσο κὀστος ανά ασφαλισμένο έχει πέσει από 82 στα 58 ευρώ ανά ασθενή που οφείλεται συνδυαστικά τόσο στηνΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ όσο και στην παράλληλη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Έχουν όμως να γίνουν πολλά ακόμη. Η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντοτε υπέρ της εισαγωγής της μηχανοργάνωσης σε όλες τις εκφάνσεις και λειτουργίες του δημόσιου τομέα.

Πως θα μπορούσε να λείψει ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας;

Γνωρίζουμε ότι οι βασικοί  συντελεστές του νέου συστήματος  είναι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί αλλά η βασική μας σκέψη επικεντρώνεται στον ασθενή και στην βελτίωση των υπηρεσιών που του διαθέτουμε αλλά και στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και στοιχείων του.

Πιστεύουμε ότι ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή, θα εχει λειτουργήσει πλήρως εφ όσον  η ψηφιακή υπογραφή γίνει δεκτή  και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Οραματιζόμαστε τέλος, η Κρήτη να γίνει διεθνές κέντρο υγείας συνδυάζοντας τόσο το υψηλά καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό που διαθέτει, όσο και την μετεγχειρητική ανάρρωση με πακέτα φιλοξενίας και αναψυχής για τον ασθενή και τα μέλη της οικογενείας του.

Το κόμμα μας αναμένει με ενδιαφέρον και θα διαβάσει με προσοχή τα συμπεράσματα της σημερινής εκδήλωσης.

Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...