Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Κρήτη: Ζητούν τον επαναπατρισμό των αρχαίων που εκτίθενται στο μουσείο του Λούβρου

Μετά από 117 χρόνια σιωπής και αδιαφορίας από την Πολιτεία, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιγορτύνου για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων …

Ηράκλειο — Στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, στο Τμήμα αρχαιοτήτων ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών, εκτίθενται ευρήματα της περιοχής της Λιγορτύνου και τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά την αρχαιολογική αποστολή Clermont-Ganneau το 1896.

Τα ευρήματα αυτά ανήκουν σε τάφρους που συμπτωματικά ανακαλύφθηκαν, στην περιοχή της Λιγορτύνου, στην πεδιάδα της Μεσαράς, παρήχθησαν ενώ η Κρήτη βρισκόταν υπό τη μυκηναϊκή κυριαρχία και απήχθησαν από την Ελλάδα παράνομα.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για μία λάρνακα, πήλινους κρατήρες, ρυτά ζωόμορφα αγγεία, κύλικες και διαφόρων ειδών πήλινα αγγεία τα οποία ανήκουν στην υστερομινωική περίοδο(1400 - 1200 π.Χ.).

Μετά από 117 χρόνια σιωπής και αδιαφορίας από την Πολιτεία, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιγορτύνου και τον πρόεδρο του κ. Νίκο Ανδρεαδάκη για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων αυτών που ανήκουν στη Λιγόρτυνα, παράλληλα με τη προσπάθεια για δημιουργία ιστορικού και αρχαιολογικού Μουσείου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου που έχει κλείσει, με σκοπό την έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων που εκτίθενται αυτή τη στιγμή στο Μουσείου του Λούβρου.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, το θέμα έφερε στη Βουλή ο Ηρακλειώτης Βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, καλώντας ουσιαστικά τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...