Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη για την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα των μαθητών.

Το ζήτημα της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας των μαθητών θέτει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας  και Υγείας με παρέμβαση του στη βουλή το πλήρες κείμενο της οποίας έχεις ως εξής:


Σε ημερίδα που οργάνωσε ο ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα τον Φεβρουάριο 2012 με θέμα "Στοματική υγεία και οδοντιατρική περίθαλψη" κατεδειχθη η ανάγκη όπως το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας επικεντρωθεί και στο ζήτημα της οδοντιατρικής παρακολούθησης των παιδιών με εισαγωγή και της φθορίωσης των δοντιών, ώστε να εξασφαλιστεί η στοματική υγεία του πληθυσμού από τα μικρά χρόνια και η αποφυγή πολυδάπανης οδοντιατρικής φροντίδας μεγάλου μέρους των ενηλίκων. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2000) στόχος του προγράμματος αυτού είναι:

•Το 50% των παιδιών ηλικίας 5-6 χρονών να μην έχουν τερηδόνα.

•Ο δείκτης τερηδόνας (DMFT) να μην είναι μεγαλύτερος του 3 στην ηλικία των 12 χρονών.

•Το 85% του πληθυσμού να έχει όλα του τα δόντια στην ηλικία των 18 χρονών.

•Ελάττωση των νωδών ατόμων ηλικίας 35-44 χρονών κατά 50% συγκριτικά με τα στοιχεία του 1981

•Ελάττωση των νωδών ατόμων ηλικίας 65 χρονών και άνω κατά 25% συγκριτικά με τα στοιχεία του 1981.

Σήμερα στην Ελλάδα ο δείκτης μέσης τιμής παιδιών ηλικίας 12 ετών  με τερηδόνα είναι 2,2% όταν στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης κινείται από 0,7 έως 1,7% ( με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο 2,1%). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο δείκτης αυτός να πλησιάζει το 25% στους ενήλικους Έλληνες, το σύνολο σχεδόν των οποίων καταφεύγει σε ιδιωτικά ιατρεία  για οδοντιατρική έλλειψη σχετικής υποδομής στο ΕΣΥ (13.500 ιδιώτες οδοντίατροι έναντι 1000 περίπου στο ΕΣΥ και ΙΚΑ).

Στο άρθρο 12 του Ενιαίου κανονισμού Παροχών υγείας (ΕΚΠΥ) (ΦΕΚ 3054Β/18.11.2012) αναφέρεται ότι :

 •1. Η οδοντιατρική περίθαλψη συνίσταται στην παροχή των κατάλληλων φροντίδων για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νόσων του στόματος καθώς και την αποκατάσταση των οδόντων.

•2. Στους ασφαλισμένους του Οργανισμού παρέχεται οδοντιατρική περίθαλψη, που περιλαμβάνει θεραπευτικές, προσθετικές και ορθοδοντικές εργασίες, σύμφωνα με τον κανονισμό ασθένειας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όσον αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη, που ισχύει μέχρι την έναρξη εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

•3. Η οδοντιατρική περίθαλψη παρέχεται στις μονάδες του Οργανισμού ή μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε συμβεβλημένα οδοντιατρεία με απόδοση δαπάνης σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο όπως ισχύει.

Ερωτασθε ποιος είναι ο προγραμματισμός των υπουργείων σας για την παροχή πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας, πρόληψης και φθορίωσης δοντιών στους μαθητές όλων των σχολείων της Χώρας ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...