Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεχειλίζει η οργή των δασκάλων στην Κρήτη για τα κενά, τις ελλείψεις και την κατάντια της Παιδείας

Σε άτυπο συντονισμό προχωρούν σήμερα τα συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων στην Κρήτη, με στόχο την Τετάρτη να πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση, ανακοινώνοντας κινητοποιήσεις, τις οποίες ουσιαστικά έχουν αποφασίσει, σε μια προσπάθεια να αντισταθούν σε όλες τις κινήσεις που οδηγούν την Παιδεία στην πλήρη υποβάθμιση. 

Στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης των μελών του Συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος», με εκπροσώπους των τοπικών Βουλευτών και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Νίκο Γιαλιτάκη, αυτό που τονίστηκε από όλους είναι ότι η συρρίκνωση της Παιδείας και η υποβάθμιση του Δημόσιου σχολείου, έχει σοβαρό αντίκτυπο στους ίδιους τους μαθητές.

Αν και ο αριθμός των κενών δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη (κάτι που αναμένεται να γίνει ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας), εντούτοις, αυτά υπολογίζονται σε εκατοντάδες, τόσο για τα δημοτικά σχολεία, όσο και για τα νηπιαγωγεία, αλλά και για τα κενά στην Ειδική Αγωγή.

«Τα τεράστια κενά τη φετινή χρονιά, θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση του Δημόσιου σχολείου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι για το 2014 δεν προβλέπεται κανένας διορισμός. Για αυτό πρέπει να υπάρξει μιας συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του «Δ. Θεοτοκόπουλου», κ. Γιώργος Μακράκης.

Πειθαρχικό και εκπαιδευτικοί

Ένα ακόμη «καυτό» ζήτημα που τέθηκε ήταν αυτό που έχει να κάνει με το νόμο 4093, ο οποίος αφορά το τεκμήριο της αθωότητας των εκπαιδευτικών. Δεν είναι δυνατόν, όπως τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες, με το παραμικρό παράπονο, ο εκπαιδευτικός να βρίσκεται εκτεθειμένος, να μην μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να περνάει από Πειθαρχικό Συμβούλιο, με πιθανή κατάληξη τη διαθεσιμότητα.

«Το πειθαρχικό δίκαιο στους δασκάλους αποτελεί ουσιαστικά ένα μέσο τρομοκρατίας για τους δασκάλους. Δεν μπορεί να γίνονται καταγγελίες για το παραμικρό και ο εκπαιδευτικός είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένος», ανέφερε μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου.

Ασθμαίνουσα παράλληλη στήριξη

Ένα βασικό πρόβλημα για το Νομό Ηρακλείου, για πολλούς γονείς και φυσικά τα παιδιά, αποτελεί και αυτό της παράλληλης στήριξης, η οποία είναι … ασθμαίνουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 80 αιτήσεις που υπήρξαν πέρυσι για εκπαιδευτικό προσωπικό, καλύφθηκαν μόλις οι 27. Κάτι που αναμένεται να γίνει και φέτος στην… καλύτερη περίπτωση.

Ελλείψεις σε διοικητικούς υπαλλήλους

Παράλληλα βέβαια με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, υπάρχει και αυτό της έλλειψης σε διοικητικό προσωπικό. Μια παράμετρος πολύ σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο, υπάρχουν μόλις 5 διοικητικοί και ένας κλητήρας, όταν θα έπρεπε – σύμφωνα με τους δασκάλους – να υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 9 εργαζόμενοι.

rethymnoguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...