Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Φοιτητές 32 Πανεπιστημίων της Μεσογείου στα Χανιά

Φοιτητές από τριάντα δύο Πανεπιστήμια δώδεκα χωρών της Μεσογείου συναντιούνται στα Χανιά για να παρουσιάσουν τις καλύτερες διπλωματικές εργασίες Αρχιτεκτονικής για το 2010 - 2012, στο πλαίσιο της έκθεσης 'CMA-EDU', που εγκαινιάζεται αύριο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. 

Στην έκθεση, εκτός από την Ελλάδα, συμμετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Αλβανία, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Παλαιστίνη και θα εκπροσωπηθούν 32 Πανεπιστήμια με τις εργασίες 101 φοιτητών/φοιτητριών. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό 9.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 6 - 9 μ.μ. έως τις 6 Οκτωβρίου. Διοργανωτής της έκθεσης είναι η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.

Οπως ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ., κα Νάνσυ Αγγελάκη, η πρώτη αυτή μεγάλη έκθεση που αναδεικνύει το ταλέντο των φοιτητών των Σχολών της Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου σηματοδοτεί «την αρχή μιας σειράς δράσεων, αποσκοπώντας σε ένα ενεργό δίκτυο που θα ενώνει τόσο τις μεσογειακές Σχολές όσο και το ευρύτερο έργο της Αρχιτεκτονικής καθώς προβάλλει το έργο του μέλλοντός μας, το θαυμάσιο έργο των φοιτητών που περιγράφουν το όραμά τους για τον τόπο μας, τη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την κα Αγγελάκη, στόχος είναι «να μετατραπεί η πόλη των Χανίων σε ένα εξέχον κέντρο, να προετοιμαστεί μια παράδοση, ένα σημείο συνάντησης που απευθύνεται στο σύνολο της περιοχής της Μεσογείου, ενισχύοντας παράλληλα την τουριστική προβολή του τόπου μας».

Από την πλευρά του ο επιμελητής της έκθεσης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κώστας Ουγγρίνης, επεσήμανε πως «σκοπεύουμε η έκθεση 'CMA-EDU' να είναι μια διετής δράση και να συνεχίζει κάθε χρόνο με έργα των αντίστοιχων δύο προηγούμενων ακαδημαϊκών χρόνων. Στη συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενούνται διπλωματικές εργασίες που εκπονήθηκαν στο διάστημα 2010 - 2012».

Οπως εξήγησε ο κ. Ουγγρίνης, το θέμα της έκθεσης αφορά την αναζήτηση της Μεσογειακότητας, δηλαδή «γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας στη Μεσόγειο μέσα από πάρα πολλές διαφορές στις οποίες όμως υπάρχει κάτι κοινό. Αυτό είναι που ψάχνουμε. Επειδή το τεχνητό, φωτισμένο περιβάλλον διαμορφώνει πάρα πολύ τις συνθήκες του πώς ζούμε, του πώς νοιώθουμε η έκθεση θέλει να δει μέσα από τα μάτια των φοιτητών πώς βλέπουν το κτηριακό μέλλον, γιατί αυτό είναι που σχεδιάζουν και πώς μπορούμε να αναγνώσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές, τον χαρακτήρα, τις ιδιαίτερες κουλτούρες μαζί με αυτό το γενικό ύφος που είναι το φως, το τοπίο κ.ά.».

Σύμφωνα με τον ίδιο «τριάντα δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές απέστειλαν συνολικά ογδόντα δύο διπλωματικές εργασίες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν πέντε Σχολές και Τμήματα Αρχιτεκτονικής από: το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πάτρας».

«Οι διπλωματικές εργασίες που παρουσιάζονται έχουν κριθεί από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, συνεπώς τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν αποστείλει αυτές τις εργασίες που θεωρούν καλύτερες και πιο αντιπροσωπευτικές γι? αυτήν την περίοδο», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόσθεσε: «Στοχεύουμε να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Μεσογείου, να είμαστε σε μεγαλύτερη επαφή, να γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις, εργαστήρια, ανταλλαγές φοιτητών και κυρίως να εκμεταλευτούμε αυτήν τη δυνατότητα που υπάρχει ώστε να προβάλουν το έργου τους όλοι συνεργατικά».

Από: Ελένη Φουντουλάκη / haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...