Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Κεγκέρογλου: Αυτόφωρο για τους εργοδότες με ανασφάλιστoυς


Αντιμέτωποι με την αυτόφωρη διαδικασία θα έρχονται πλέον οι εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό, καθώς το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να νομοθετήσει υπέρ ενός αυστηρότατου πλαισίου προκειμένου να ανακόψει τη μαύρη εργασία, η οποία τείνει να γίνει πλέον κανόνας στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο prismanews.gr, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, από το Ηράκλειο όπου βρίσκεται, παρουσίασε για πρώτη φορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενώ οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα.

H κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Την ώρα που βιώνουμε τα πλέον υψηλά ποσοστά ανεργίας των τελευταίων ετών, έχουμε υψηλά ποσοστά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Το 40% των ελεγχόμενων επιχειρήσεων απασχολούν αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και σημείωσε: Με τη στόχευση, τους συντονισμένους ελέγχους και τον προγραμματισμό του τελευταίου διαστήματος, αντιμετωπίστηκε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Από τη Δευτέρα ανακοινώνονται νέα μέτρα αυτόφωρης διαδικασίας, που αφορούν όσους εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση.


Πρόστιμα – μαμούθ

Παράλληλα με το αυτόφωρο, τους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και έχουν το προσωπικό τους χωρίς την προβλεπόμενη ασφάλεια, θα τους επιβάλλονται και αυστηρότατα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα θα είναι πάρα πολύ υψηλά και ο μόνος δρόμος είναι η ασφάλιση των εργαζομένων. Η μαύρη εργασία στρέφεται ενάντια στην κοινωνία, ενάντια στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ενάντια στον ίδιο τον εργαζόμενο και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις που τηρούν τους νόμους και σε αυτές που παρανομούν. Η παράβαση διαπράττεται κατά συρροήν, δήλωσε στο prismanews.gr o υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο ενεργητικό τους από τους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιούν, ενώ οι έλεγχοι αυτοί θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπλο στα χέρια των ελεγκτών θα είναι πλέον το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, που θα θεσπίσει το υπουργείο το επόμενο διάστημα.


Επιβραβεύονται οι νόμιμοι εργοδότες

Παράλληλα, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν το υπουργείο να μελετά μέτρα ... επιβράβευσης των εργοδοτών που εκπληρώνουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, καθώς θα θεσπιστούν μέτρα μέσω των οποίων οι εισφορές τους στο ΙΚΑ θα είναι μειωμένες.

Χρόνια τώρα, οι συνεπείς εργοδότες δεν επιβραβεύονταν. Είναι μέσα στις προθέσεις του υπουργείου να επεξεργαστεί άμεσα το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα υλοποιηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους συνεπείς επιχειρηματίες, που συμβάλουν στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και ενισχύουν τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...