Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Εκπαιδευτικό αστεροσκοπείο στη Σητεία

Συνέντευξη με την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΥ


Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ / enet.gr

Στην 4η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στη Σητεία ο πανεπιστημιακός μας Γιώργος Γραμματικάκης μίλησε για την πρόθεση του Δήμου Σητείας να κατασκευάσει Αστεροσκοπείο στο Μυστρί.

Ηδη η προηγούμενη δημοτική αρχή, στην οποία παραχωρήθηκε από το ΓΕΑ ένα τμήμα εγκαταλειμμένου στρατοπέδου, αλλά και οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες βλέπουν το θέμα θετικά. Μιλάμε με την Κατερίνα Γουλιέλμου, εκπαιδευτικό, δημοτική σύμβουλο.

- Τι σχεδιάζετε;

«Ενα αστεροσκοπείο εκπαιδευτικό και όχι ερευνητικό. Εξάλλου, η Κρήτη έχει ήδη το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη, όπου ερευνητικά τηλεσκόπια πανεπιστημίων (Κρήτης - Max Planck) εκτελούν ερευνητικά προγράμματα σε υψόμετρο 1.750».

- Σε ποια περιοχή;

«Βρίσκεται στα 754 μέτρα, εύκολα προσβάσιμη από τη Σητεία, με έτοιμο οδικό δίκτυο, με πολύ χαμηλούς δείκτες φωτορύπανσης, και ήδη υπάρχοντα κτήρια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις υποδομές - έχουν γίνει τα προσχέδια για θόλο τηλεσκοπίου, ξενώνα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, εκθετήριο, πλανητάριο, αστρομαρίνα. Ολη η δομή θα καλύπτει διδακτικές ανάγκες μαθητών παρέχοντας εκπαιδευτικό έργο σε σχολεία της χώρας και της Ευρώπης. Τις ημέρες με νέφωση το αστεροσκοπείο θα παρέχει εκπαίδευση μέσω του πλανηταρίου με προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, θα είναι προσβάσιμο και ανοιχτό στο κοινό».

- Παρατηρητήριο, δηλαδή.

«Ο χώρος προσφέρεται και για παρατηρητήριο της Ορνιθολογικής Εταιρείας -είναι πέρασμα αποδημητικών πουλιών-, αλλά και για φυλάκιο πυροπροστασίας της περιοχής. Εκεί θέλουμε να καταλήγει το μονοπάτι του Γεωπάρκου που θα κατασκευαστεί στην περιοχή, ενώ Περιφέρεια και δήμος έχουν ήδη κάνει προσφυγές για τις ΑΠΕ που προορίζονταν εκεί κοντά».

- Αστροτουρισμός;

«Βεβαίως! Η Σητεία έχει το γεωγραφικό πλεονέκτημα να βρίσκεται στο Νότο και οι ουρανοί της είναι μοναδικοί. Για τους βόρειους λαούς που δεν έχουν πρόσβαση στους αστερισμούς του Νότου το αστεροσκοπείο θα είναι πόλος έλξης και για αστροφωτογράφους από ολόκληρο τον κόσμο. Ετσι, θα αναπτυχθεί ο αστροτουρισμός και φυσικά το αστεροσκοπείο θα έχει έσοδα. Οπως λέει ο πρύτανης κ. Γραμματικάκης, «η Σητεία θα αποκτήσει ταυτότητα εκπαιδευτική, ταυτότητα νεολαίας, ταυτότητα αναζητήσεων».

- Χρήματα υπάρχουν;

«Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, στη δύσκολη φάση που βρίσκεται η χώρα, αλλά και το μεγάλο μας στοίχημα ταυτόχρονα. Μόνο μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα (εναλλακτικού - εκπαιδευτικού τουρισμού), στο οποίο ευελπιστούμε να ενταχθεί, περιμένουμε χρηματοδότηση. Μακάρι να υπήρχαν μεγάλοι χορηγοί, που να τους ενδιέφερε και να τους ενέπνεε το όραμά μας».

- Ποιοι σας στηρίζουν;

«Εννοείται ο Δήμος Σητείας, ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, ο Γιώργος Γραμματικάκης -ένθερμος υποστηρικτής της όλης προσπάθειας και μέλος της αντίστοιχης Δημοτικής Επιτροπής-, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παπαμαστοράκης -πρόθυμος για συμβουλές/προτάσεις σε πρακτικά θέματα-, το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης και ο κ. Τσάμπουρας (τεχνικά ζητήματα), ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης -η Περιφέρεια προωθεί αυτό το εκπαιδευτικό έργο εναλλακτικού τουρισμού, προτείνοντας ένταξή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα-, ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ κ. Σειραδάκης -πρότεινε τοποθέτηση μικρής κλίμακας αποδεκτών ραδιοφωνικού σήματος από τον ουρανό και παράλληλη ανάπτυξη μικρού οργανισμού ραδιοαστρονομίας- και φυσικά όλη η τοπική κοινωνία».

- Πού βρίσκεστε τώρα;

«Μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες και επικοινωνίες γίνονταν μέσω δημοτικής επιτροπής. Ομως το έργο αυτό θα ενταχθεί στο ΝΠΔΔ του καλλικρατικού Δήμου Σητείας (ΔΟΚΑΣ), ώστε να παρακαμφθούν οι γνωστές γραφειοκρατικές δυσκολίες για να ολοκληρωθεί η μελέτη και η βιωσιμότητα του έργου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...