Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ρέθυμνο: Διήμερο σεμινάριο κρητικών χορών

ΡΕΘΥΜΝΟ, Σάββατο 24 Αυγούστου & Κυριακή 25 Αυγούστου,ώρες : 17:00 – 20:00
Σε συνεργασία : με τον Λαογραφικό Μουσικοχορευτικό Σύλλογο: » ΑΡΚΑΔΙ «

Διεύθυνση : Γιαμπουδάκη 23 (έναντι εργατικού κέντρου)Τηλ: 2831057269

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
Διδασκαλία: Γιάννης Μεγαλακάκης [ερευνητής - χοροδιδάσκαλος].
Αντικείμενο διδασκαλίας: Θα διδαχτούν χοροί απο ολόκληρη την Κρήτη,παραλλαγές χορών καθώς και αυτοσχεδιασμοί – φιγούρες.
Διάρκεια διδασκαλίας : 3 -ώρες
Δικαίωμα συμμετοχής: έχουν όλοι άνω των 14 ετων ανεξάρτητα από το χορευτικό επίπεδό τους.

Η μεθοδολογία μας: Η μεθοδολογία μας στα σεμινάρία,έχει στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης σε πολλές πτυχές της. Στον χορό πρώτα από όλα, την φιλοσοφία του κρητικού χορού, την μουσική,τον στίχο, τους καλλιτέχνες,την ιστορία και πολλά άλλα. Διδάσκουμε πάνω απο 20 κρητικούς χορούς που καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη, πολλές παραλλαγές των χορών, πολλές φιγούρες και αυτοσχεδιασμούς και τον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών.Δίνουμε στον μαθητή μας,μία κατεύθυνση η οποία θα τον βοηθήσει να κατανοήσει την ουσία της έκφρασης του κρητικού χορού και της μουσικής και ανάλογα το ταλέντο και την προσωπική του προσπάθεια θα εξελιχθεί ή όχι.
Στο μάθημά μας, ο χορευτής θα καταλάβει καταρχήν τον λόγο που εμείς ασχολούμαστε με τόσο πάθος με την κρητική χορευτική έκφραση, θα διδαχθεί χορούς οι οποίοι έχουν προκύψει μετά απο επιτόπια καταγραφή και έρευνα. Άρα θα έρθει σε επαφή με την αλήθεια και την ουσιά που κρύβουν οι κρητικοί χοροί. Στόχος μας είναι να συγκινήσουμε και να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας ανεξάρτητα το χορευτικό τους επίπεδο και την καταγωγή τους.Θα συνειδητοποιήσει το συγκλονιστικό αίσθημα της δημιουργίας μέσω του κρητικού χορού. Δεν μας αφορά απλά να μάθει βήματα κάποιων χορών αλλά να νιώσει μέσα του την βαρύτητα και την πραγματική διάσταση της τέχνης και της ιστορίας του κρητικού χορού.

ΣΤΟΧΟΣ & OΡΑΜΑ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:
Όραμά μας είναι να διαδωθεί και να προβληθεί η ιστορία και η τέχνη του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο με παραστάσεις με σημερινά μέσα και τεχνικές αλλά βασισμένες στην βαθιά ιστορία μας.Ο κρητικός χορός δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απο το flamenco,το tango,τους ιρλανδικούς χορούς και πολλά άλλα χορευτικά είδη άλλων κρατών τα οποία έχουν καταφέρει με πολύ σκληρή δουλειά και με την στήριξη όλων στη χώρα τους να γίνουν παγκοσμίως γνωστά. Χρειάζεται να αποβάλουμε την γραφικότητα και το φολκλόρ απο την παράδοσή μας.Επίσης να συνεχίζουμε να καταγράφουμε και να ερευνούμε σε ολόκληρη την Κρήτη τους χορούς μας,τα έθιμά μας,την μουσική μας για να μπορέσουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές την «αλήθεια και την ομορφιά του λαού μας» που για εμάς αυτές οι λέξεις αντιπροσωπεύουν την λέξη παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...