Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Το σενάριο συγχώνευσης ΑΝΕΚ με ATTICA με τις ευλογίες της τρόικας

«Οι συγχωνεύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας» τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.


Η επιβίωση της ελληνικής ακτοπλοίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα αλλά και ένας σοβαρό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Οι συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών είναι ίσως η μόνη λύση με τις ευλογίες και της Τρόϊκα.

«Οι συγχωνεύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας»  τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πιέσεις από τους τροϊκανούς για πλήρη απελευθέρωση του κλάδου γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη θαλάσσια συγκοινωνιακή σύνδεση της νησιωτικής χώρας με την ηπειρωτική.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις εισηγμένοι όμιλοι ΑΝΕΚ-Attica και Μinoan Lines και ακολουθεί η ΝΕΛ. Οι δύο πρώτοι συνεργάζονται ήδη στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο και Πάτρα-Ανκόνα με μεγάλη επιτυχία. Η πιθανή περαιτέρω συνεργασία των δύο εταιρειών και σε άλλες γραμμές ίσως δρομολογήσει τις εξελίξεις.

 Η Minoan Lines που ανήκει στον Ιταλό Εμμανουέλ Γκριμάλντι είναι απέναντί τους ανταγωνιστικά. Η μεγαλύτερη σε μέγεθος στόλου εταιρεία Hellenic SeaWays βρίσκεται  σε μία ιδιαίτερη φάση αφού συνεχίζει με νέο μάνατζμεντ και τον Εμάνουελ Γκριμάλντι να έχει αναλάβει να την βγάλει από το αδιέξοδο. Πρόεδρος είναι  ο Γεράσιμος Στρίντζης και διευθύνων σύμβουλος ο Αντώνης Αγαπητός, ενώ το εγχείρημα στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς που είναι μεγαλομέτοχος.

Το προφανές είναι ότι εάν γίνει μία συγχώνευση αυτή θα είναι μεταξύ ΑΝΕΚ και Αttica.

Ενδεικτική είναι η επισήμανση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΝΕΚ στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας για το 2012.

«Από την πλευρά των εταιρειών, είναι επιτακτική η ανάγκη για εξεύρεση ρευστότητας με διάφορους τρόπους, όπως οι πωλήσεις πλοίων, οι αυξήσεις κεφαλαίου, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών. Μετά την επιτυχή κίνηση της σύστασης κοινοπραξίας το 2011 με τον όμιλο ATTICA σε δύο κύριες γραμμές δραστηριοποίησης, η διοίκηση του ομίλου εξετάζει τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...