Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

«Ψαλίδι στο ψαλίδι» στις εφημερίες - Κέντρο Υγείας μένει χωρίς γιατρό για δύο ημέρες


Τις συνέπειες της οικονομίστικης λογικής της είδαμε πιο απροκάλυπτα από ποτέ στην περίπτωση της ΕΡΤ. Όμως, όταν το κράτος και οι εκπρόσωποί του, αρμόδιοι για να λύνουν προβλήματα, αντιμετωπίζουν  ακόμη και την Υγεία, ως λογιστές, τα αποτελέσματα είναι - αν μη τί άλλο - επικίνδυνα.
Για άλλη μια φορά βρίσκεται στο αδιέξοδο το πολύπαθο Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων Λασιθίου, που εξαιτίας των αλλεπάλληλων περικοπών στις απεργίες επειδή "λεφτά δεν υπάρχουν", οδηγείται σε αναπόφευκτο λουκέτο για δύο ημέρες του Ιουνίου. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς ποιος ξέρει πόσο θα μειωθεί το budget για το, κάποτε, πρότυπο Κέντρο Υγείας, στην Ευρώπη...

Οι δύο γιατροί που εφημέρευαν, χθες, στο Κ.Υ. εξέτασαν 67 ασθενείς, γεγονός που καθιστά εξαρχής σαφές ότι η εφημερία δύο γιατρών ανά βάρδια είναι, αν όχι οριακή, απαραίτητη. Όμως για λόγους οικονομίας ... οι εφημερίες πετσοκόβονται, με αποτέλεσμα, όταν στα μέσα του μήνα ο - ούτως ή άλλος - ισχνός προϋπολογισμός εξανεμίζεται, το πρόγραμμα να καταρτίζεται με έναν γιατρό ανά εφημερία! Τί θα συμβεί αν ο ένας και μοναδικός γιατρός κληθεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό περιστατικό, ενδεχομένως και να το συνοδεύσει σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, αποτελεί ένα σενάριο τουλάχιστον μακάβριο, καθώς σητν προσπάθειά του να σώσει μια ζωή, θα αναγκαστεί να αφήσει μόνο κι έρημο το Κέντρο Υγείας, με ευθύνη φυσικά εκείνου που καταρτίζει το πρόγραμμα...

Πέραν της μη διάθεσης ασθενοφόρου από τις 14.00 ως τις 22.00 για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Κέντρου Υγείας, θέμα που έχει θιχτεί και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει τίποτα, οι γιατροί του Κ.Υ. βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είναι πολύ πιθανό, ασκώντας το λειτούργημα που επέλεξαν, να βρεθούν ... μπλεγμένοι!

Οι αρχικά τρεις γιατροί του Κέντρου Υγείας Τζερμιάδων, μειώθηκαν σε δύο - αυτό είναι άλλωστε το minimum που προβλέπεται εξαιτίας "της θέσης του σε δυσπρόσιτη και άγονη θέση και απομακρυσμένη περιοχή", κι από εκεί ακόμη και σε ... έναν, καθώς προς τα τέλη του μήνα ... τα "κουκιά" δε βγαίνουν!

Αν και τη Μ.Τρίτη, οι γιατροί του Κ.Υ. είχαν λάβει διαβεβαιώσεις για την κάλυψη του Κέντρου με τουλάχιστον δύο εφημερίες, και φυσικά την πληρωμή τους, τελικά από τις 14 Ιουνίου ξεκίνησε ... το πετσόκομμα, με αποτέλεσμα για 4 ημέρες του μήνα να προγραμματίζεται εφημερία ενός μόνο γιατρού, με τις αντιληπτές από τον κοινό νου συνέπειες και κινδύνους που κυοφορούνται.

Τα Κέντρα Υγείας που ξεκίνησαν, φιλόδοξα και δυναμικά, με την καταλυτική συνδρομή των κ.κ. Φιλαλήθη και Λιονή, παρουσιάζοντας μάλιστα σημαντική ανάπτυξη και επιτελώντας αξιοσημείωτη δουλειά, σήμερα παραπαίουν, πέφτοντας θύματα της κρίσης και κυρίως των λανθασμένων προτεραιοτήτων που εντάσσουν ακόμη και το ύψιστο αγαθό της Υγείας στη λίστα των περικοπών.

Με πρωτοβουλία των γιατρών του Κέντρου υγείας Τζερμιάδων, οι τέσσερις ημέρες με τη "μονή εφημερία" αλλάχθηκαν σε νόμιμες, με τη μετακίνηση της εφημερίας και δεύτερου γιατρού, όμως ως αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων φαίνεται πως δε θα λειτουργήσει στις 25 και 26 Ιουνίου, καθώς ... ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει την πληρωμή τεσσάρων ακόμη εφημεριών για την κάλυψη του διημέρου και τη διασφάλιση της παροχής ιατρικής φροντίδας προς τους κατοίκους της απομακρυσμένης αυτής περιοχής.

Η σχετική πρόταση εστάλη, το πρωί της Δευτέρας, στο διοικητή του νοσοκομείου Αγ.Νικολάου Αλ.Μαυρικάκη, και αναμένεται απάντηση και φυσικά πρωτοβουλία του, όχι φυσικά σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες δύο ημέρες μόνο, αλλά για όλες τις βάρδιες που δεν καλύπτονται για οικονομικούς λόγους.

"Οι διευθύνοντες μπήκαν σε θέσεις για να εξυπηρετήσουν τον κ΄σομο, κι όχι την οικονομική κρίση του Υπ.Υγείας. Οπωσδήποτε δε θέλουμε υπερβολές, π.χ. 4 γιατρούς ανά εφημερία, αλλά όχι και έναν!" - λένε οι γιατροί του Κ.Υ., οι οποίοι έχουν ενημερώσει - και αυτή τη φορά - τον Εισαγγελέα Νεάπολης για τις μονές εφημερίες. Ενήμερος είναι και ο αρμόδιος υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ, Γ.Νεοφώτιστος, που στο παρελθόν είχε παρέμβει λύνοντας αντίστοιχο ζήτημα, αλλά και η τριμελής επιτροπή του Κέντρου Υγείας.

"Θα κάνουμε νόμιμες εφημερίες, άρα διπλές, για την ασφάλεια του κόσμου και τη δική μας. Ενδυνάμωσαν τα Κέντρα Υγείας Νεάπολης και Αγίας Βαρβάρας και άφησαν εμάς στην ανέχεια" - προσθέτουν οι γιατροί, μην κρύβοντας την απογοήτευσή τους για την πορεία του Κ.Υ., που το 2003 επισκέφθηκαν και θαύμασαν 20 άτομα από τη Σουηδία, προκειμένου να δουν από κοντά την εξέλιξη και την οργάνωσή του.



cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...