Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Μιχελογιαννάκης: Επιστολή στον Υπουργό για τις καταργήσεις σχολείων.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης  Μιχελογιαννάκης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας αναφορικά με τις νέες καταργήσεις σχολείων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
 Η μνημονιακή πολιτική που ακολουθείται, η οποία εκτός των άλλων έχει συρρικνώσει και το δημόσιο σχολείο, έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην εκπαίδευση με την προς υπογραφή υπουργική απόφαση που έχει συνταχθεί.   Η εν λόγω απόφαση έχει δημιουργήσει αναβρασμό στην ύπαιθρο του νομού Ηρακλείου, καθώς τα 7 από τα 27 σχολεία της χώρας που συγχωνεύονται και ουσιαστικά καταργούνται βρίσκονται στο Ηράκλειο. Την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες υποφέρουν και θα έπρεπε να βρούμε τρόπους να ανακουφίσουμε τα προβλήματά τους, εσείς με την ακολουθούμενη πολιτική τα πολλαπλασιάζετε. Δυστυχώς, για την συγκεκριμένη προς υπογραφή υπουργική απόφαση δεν τηρήθηκε η σχετική νομοθεσία που διέπει, τόσο τις συγχωνεύσεις των σχολείων και την οργανικότητα των σχολικών μονάδων όσο και για το ποιος εισηγείται για την παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων.      

Όσον αφορά τη νομοθεσία περί συγχωνεύσεων σχολείων, δεν τηρήθηκαν :
Ο N.1566/85 δηλώνει (άρθρο 50, παρ. 3) πως η δημοτική-κοινοτική επιτροπή παιδείας εισηγείται στο δήμαρχο/δημοτικό συμβούλιο για θέματα συγχώνευσης, ίδρυσης, κατάργησης σχολείων, λαμβάνεται στη συνέχεια η απόφαση-εισήγηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.) το οποίο και εκδίδει την αντίστοιχη Υπουργική απόφαση.
Ο Ν.2525/97 (άρθρο 1, παρ. 4) και ο  Ν.1966/91 (άρθρο 11, παρ. 5) εμπεριέχουν διατάξεις (σε ότι αφορά συγχωνεύσεις, ιδρύσεις, καταργήσεις σχολικών μονάδων) που παραπέμπουν σε αυτές του Ν.1566/85.
Ο Ν.3852/10 («Καλλικράτης») διατηρεί σε ισχύ τις δημοτικές επιτροπές παιδείας, τα δημοτικά συμβούλια, συνεπώς και τις αρμοδιότητές τους (όπως περιγράφονται στο Ν.1566/85).
Εκτός από τα δημοτικά συμβούλια εισήγηση για συγχωνεύσεις, ιδρύσεις, καταργήσεις σχολείων μπορούν να κάνουν  (με την Υπουργική απόφαση Φ.353.1./324/105657/Δ1/ΦΕΚ.1340/2002) οι Διευθύνσεις (άρθρο 15, παρ. 2στ) και τα Γραφεία εκπαίδευσης (άρθρο 24, παρ. 9). Γραφεία Εκπ/σης τα οποία έχουν πλέον καταργηθεί.


Από τα παραπάνω φαίνεται πως τα δημοτικά συμβούλια είναι τα κατά το νόμο αρμόδια όργανα για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων (εντέλλονται, άμεσα ή έμμεσα, μέσω των Νόμων 1566/85, 2525/97, 1966/91 και 3852/10), ενώ ήσσονος σημασίας ισχύ έχουν οι Διευθύνσεις και τα Γραφεία εκπαίδευσης (δεδομένου πως ο Νόμος υπερισχύει της Υπουργικής απόφασης). Συνεπώς, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων για τις οποίες τα δημοτικά συμβούλια έχουν αρνητική θέση, ακόμα και αν υπάρχει θετική εισήγηση από τις οικείες Διευθύνσεις ή Γραφεία εκπαίδευσης, (νομοθετικά), δεν στηρίζονται.
Για όλα τα Δημοτικά Σχολεία που έκλεισαν υπήρχαν αρνητικές εισηγήσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια.
Επίσης η ισχύουσα νομοθεσία (Ν.1566/85 και 1966/91) πουθενά δεν προβλέπει αυθαίρετες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων χωρίς πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης όπου βάσει του Ν.3852/10 αρθ. 282 περιέρχονται οι αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου αντίστοιχα.
Όσον αφορά την οργανικότητα. Το ΦΕΚ 1507/13 Οκτωβρίου 2006 που ορίζει την οργανικότητα των σχολικών μονάδων αναφέρει ότι για τα 1/θέσια ο αριθμός ορίζεται από 10 – 15. Από τα σχολεία που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση, κανένα σχολείο δεν είχε λιγότερους από 10 μαθητές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα:
• Καβροχώρι 18
• Καρκαδιώτισσα 11
• Σίβας 13
• Σκούρβουλα 11
• Αμιράς 22
• Στέρνες 15
• Παναγιά 13
Άρα, κανένα σχολείο δεν είχε αριθμό κάτω των 10 για να μπορούσε να είναι  στη λίστα  αυτών  που προτείνονται να κλείσουν.

Όσον αφορά τους «παιδαγωγικούς» λόγους του κλεισίματος σχολικών μονάδων. Στην Α/θμια εκπαίδευση η παιδαγωγική καθοδήγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων ανήκει αποκλειστικά στους Σχολικούς Συμβούλους (ΦΕΚ 1340/2002 - Φ.353.1/324/105657/Δ1). Κανένας άλλος δεν μπορεί να προτείνει λόγους παιδαγωγικούς για την κατάργηση σχολικών μονάδων, εκτός από τους συναδέλφους Σχολικούς Συμβούλους. Εξ όσων πληροφορούμε, ούτε ζητήθηκε, ούτε έγινε κάποιο έγγραφο από Σχολικό Σύμβουλο με το οποίο να προτείνει συγχώνευση ή κατάργηση σχολικών μονάδων.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός  της περαιτέρω αύξησης μαθητών  οι οποίοι θα αναγκαστούν να μεταφέρονται, με τους Δήμους να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ήδη υπάρχουσες ανάγκες μεταφοράς μαθητών.

Κύριε  Υπουργέ,
Επειδή η πρόταση για τη συγχώνευση-κατάργηση σχολικών μονάδων είναι παράτυπη, αφού δεν υπάρχουν θετικές εισηγήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, ούτε εκθέσεις σχολικών συμβούλων που να αιτιολογούν τους «παιδαγωγικούς» λόγους του κλεισίματος των σχολείων.
Επειδή τα σχολεία αυτά έχουν τους μαθητές που ζητά ο νομοθέτης.
Επειδή η μεταφορά των μαθητών φαντάζει πλέον πάρα πολύ δύσκολη.
Επειδή οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι σύμφωνες με τις καταργήσεις των σχολείων τους.
Επειδή ήδη στο Νομό Ηρακλείου την χρονιά που μας πέρασε δεν λειτούργησαν 29 δημοτικά σχολεία και 13 νηπιαγωγεία.

Παρακαλώ, για την μη υπογραφή της  εν λόγω υπουργικής απόφασης, που αποτελεί άλλο ένα μεγάλο βήμα προς την παιδαγωγική ερήμωση της υπαίθρου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...