Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

"Υπάρχει και Φιλότιμο" με τον Γιώργο Παρτσαλάκη στο ρόλο του Μαυρογιαλούρου

H επίκαιρη και διαχρονική κωμωδία σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου με τον Γιώργο Παρτσαλάκη στο ρόλο του… πιο «δημοφιλή» Έλληνα πολιτικού, Ανδρέα Μαυρογιαλούρου, ανεβαίνει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 8 Ιουλίου στα Χανιά και κατόπιν θα περιοδεύσει σε όλη την Κρήτη.

H επίκαιρη και διαχρονική κωμωδία «Υπάρχει και Φιλότιμο» των Α. Σακελλάριου- Χ. Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου με τον Γιώργο Παρτσαλάκη στο ρόλο του… πιο «δημοφιλή» Έλληνα πολιτικού, Ανδρέα Μαυρογιαλούρου ανεβαίνει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 8 Ιουλίου στα Χανιά και κατόπιν θα περιοδεύσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του, το «Υπάρχει και Φιλότιμο» συγκαταλέγεται στα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της ελληνικής δραματουργίας με θέμα την πολιτική.

To έργο «Υπάρχει και φιλότιμο» βασίζεται στη θεατρική κωμωδία «Ανώμαλη Προσγείωση»- ο τίτλος χαρακτήριζε την απότομη μεταστροφή των αισθημάτων του βασικού ήρωα- που είχε γραφτεί το 1950 στο τέλος εμφυλίου, από τον Αλέκο Σακελλάριο και τον Χρήστο Γιαννακόπουλο.
Το θεατρικό έργο έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με τους τότε πρωταγωνιστές του Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Χατζημάρκο όμως στο δύσκολο πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής δεν είχε επιτυχία. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 1965, ο Αλέκος Σακελλάριος ξαναθυμήθηκε το έργο του, το διόρθωσε και το έδωσε στον Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο οποίος το ανέβασε δύο συνεχείς χρονιές, στο Θέατρο Βεργή και στο Θέατρο Άλφα και καθιερώθηκε ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής και σταρ της κωμωδίας στα 52 του χρόνια. Την ίδια χρονιά, το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη Φίνος Φιλμ, με τον ίδιο πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Αλέκο Σακελλάριο για να περάσει στην ιστορία. Η ταινία «Υπάρχει Και Φιλότιμο» πρωτοπαίχτηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1965, κόβοντας 325.683 εισιτήρια.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δάφνη Σταυροπούλου

Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάκης Παπαματθαίου, Θανάσης Βισκαδουράκης, Τάσος Γιαννόπουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Μανώλης Σορμαϊνης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Νίκος Σκουλάς, Αντιγόνη Νάκα, Ελένη Τσιμπρικίδου, Ηλίας Μιχαλογιάννης

Περιοδεία
ΙΟΥΛΙΟΣ
8,9,10, 11 Ιουλίου ΧΑΝΙΑ
12 Ιουλίου ΑΡΧΑΝΕΣ
14 Ιουλίου ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ
15,16 Ιουλίου ΗΡΑΚΛΕΙΟ
17,18 Ιουλίου ΡΕΘΥΜΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...