Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Λειτουργία του πρώτου Μουσείου Εκπαίδευσης στην Κρήτη

Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Πανεπιστημίου Κρήτης για την υποστήριξη, λειτουργία και διατήρηση του πρώτου Μουσείου Εκπαίδευσης στο νησί, συνυπέγραψαν σήμερα... ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ευριπίδης Στεφάνου.

Πρόκειται για το πρώτο Μουσείο Εκπαίδευσης στο νησί (τέταρτο στην Ελλάδα), που λειτουργεί στο Ρέθυμνο, και αποτελείται από σπάνια, μοναδικά αντικείμενα και τεκμήρια εκπαίδευσης που χρονολογούνται από το 1821 μέχρι το 1980 περίπου.

Το μνημόνιο υπογράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνη Χουρδάκη και του Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολου Κλινάκη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, που από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια του Πανεπιστημίου για την δημιουργία του Μουσείου Εκπαίδευσης δήλωσε συγκινημένος για την λειτουργία του.

«Το Μουσείο Εκπαίδευσης αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορία-πορεία της δημόσιας εκπαίδευσης στο νησί μας από τις αρχές του 18ου μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, για να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές, και να μην ξεχνούν οι παλαιότερες» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την έκθεση.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είπε ακόμα ότι για άλλη μια φορά με συνεργασία και συνέργεια ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και τους φορείς μπορούμε να επιτύχουμε πολλά προς όφελος της κοινωνίας, και την ανάπτυξη του τόπου.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Χουρδάκης μιλώντας για την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημιακού Μουσείου Εκπαίδευσης, είπε ότι πρόκειται για μια ουσιώδης συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου και Περιφέρειας Κρήτης.

«Η συλλογή μουσειακού σχολικού υλικού ξεκίνησε το 2002, και το υλικό αυτό έχει να κάνει με την ιστορία των σχολείων όπως επίσης με την ιστορία του διδασκαλικού επαγγέλματος. Η συλλογή απαρτίζεται από εξαιρετικά αντικείμενα και τεκμήρια που χρονολογούνται από το 1821 μέχρι το 1980 περίπου. Με βάση αυτό το υλικό θα εκπαιδεύονται κυρίως οι φοιτητές τόσο των Παιδαγωγικών τμημάτων όσο και γενικότερα των καθηγητικών σχολών».

Από την πλευρά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου είπε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την σημερινή υπογραφή του εν λόγω μνημονίου με την Περιφέρεια, για το Πανεπιστημιακό Μουσείο Εκπαίδευσης. Είναι ένα σημαντικό μουσείο, και πρέπει να το επισκεφθούμε όλοι. Στηρίζουμε το τμήμα και τη Σχολή των Επιστημών και Αγωγής σε αυτή την σημαντική προσπάθεια».

Τέλος ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική πρωτοβουλία την δημιουργία του Μουσείου, που από την πρώτη στιγμή η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ήταν αρωγός και συμπαραστάτης.

«Επίσης πολύ σημαντικό για την επίτευξη του στόχου ήταν η έμπρακτη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή, αλλά και του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη. Τώρα αυτό που προγραμματίζουμε ως Διεύθυνση είναι, όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές σε οργανωμένα προγράμματα να επισκεφθούν το συγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Μουσείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...