Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΚΑΣ: Απομάκρυνση του «εκρηγνυόμενου σταυρού» του Τσόκλη από τη Σπιναλόγκα

(φωτογραφία από τη σελίδα του Μουσείου Τσόκλη στο Facebook)
Υπέρ της απομάκρυνσης του «εκρηγνυόμενου σταυρού» του Κώστα Τσόκλη από τη Σπιναλόγκα, με ευθύνη του καλλιτέχνη, τάχθηκαν ομόφωνα χθες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταλλική κατασκευή από σίδερο και καθρέφτη, που μέχρι πρότινος δέσποζε στην είσοδο του νησιού.

Μετά την ολοκλήρωση της εικαστικής παρέμβασης «Εσύ ο τελευταίος λεπρός», τον Οκτώβριο του 2012, ο Κώστας Τσόκλης μετέφερε όλα τα έργα, εκτός από τον σταυρό.

Ήδη, η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) έχει κατεβάσει τον σταυρό, όχι τόσο εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεών του, που δρούσαν «ανταγωνιστικά» ως προς το μνημείο (δηλαδή ολόκληρο το νησί), αλλά κυρίως λόγω της επικινδυνότητάς του, καθώς η παραμονή του χωρίς στήριξη θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο σοβαρό ατύχημα. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μάλιστα, με επιστολή που έστειλε στην αρμόδια ΕΒΑ, με την οποία πληροφορούσε για τη δωρεάν παραχώρηση του έργου, επεσήμαινε ότι αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί ειδάλλως να καταστραφεί.

Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν, λοιπόν, την απομάκρυνση του σταυρού, εφόσον η έκθεση έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον Οκτώβριο.

Το νησί της Σπιναλόγκας, με τις αρχαίες και ενετικές οχυρώσεις, πέρασε πολλές φάσεις πριν μετατραπεί το 1903 σε λεπροκομείο -που λειτούργησε ως το 1957, καθιστώντας το τόπο μαρτυρίου και ιστορικής μνήμης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...