Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Στην ‘καρδιά’ του Ηρακλείου η εντυπωσιακή εμφάνιση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ

Πανελλήνια αλλά διεθνή απήχηση προκάλεσε η εντυπωσιακή εμφάνιση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην ‘καρδιά’ της πόλης του Ηρακλείου στην έναρξη των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κρήτης για τα 100 χρόνια από την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Η φημισμένη διεθνώς Συμφωνική Ορχήστρα που για πρώτη φορά ήρθε στην Κρήτη ‘μάγεψε’ τους φιλότεχνους αλλά και τον απλό κόσμο που είχε κατακλύσει ασφυκτικά την Βασιλική του Αγ. Μάρκου, (όπως και τον έξω χώρο της Βασιλικής - πλατεία όπου είχε τοποθετηθεί γιγαντοοθόνη), αλλά και τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσαν σε απευθείας μετάδοση την συναυλία από την ERT WORLD, την ΕΤ1, με παράλληλη ραδιοφωνική αναμετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ΕΡΑ Ηρακλείου και Χανίων. Ήταν μια σπάνια μουσική πανδαισία από έργα Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Γιώργου Χατζημιχελάκη, Κρητικά ριζίτικα τραγούδια, υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Τα χειροκροτήματα ήταν παρατεταμένα για τον Κρητικής καταγωγής διακεκριμένο μαέστρο Μίλτο Λογιάδη αλλά και τους 55 ταλαντούχους Κρητικούς που παρουσίασαν ένα μοναδικό και κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα για την ξεχωριστή βραδιά.

Τα συγχαρητήρια ωστόσο και τα θετικά σχόλια στην ηγεσία της Περιφέρειας αλλά και στους συνδιοργανωτές της βραδιάς ΠΕ Ηρακλείου, Δήμο Ηρακλείου, ΕΡΤ-ΕΡΑ Ηρακλείου, ήταν διάχυτα τόσο από τους παραβρισκόμενους όσο με τηλεφωνήματα αλλά και μηνύματα από τα social media, από τηλεθεατές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Ήταν ένα ξεχωριστό σημαντικό γεγονός με πανελλήνια και διεθνή διάσταση» είπαν στελέχη της Περιφέρειας ενώ ο παριστάμενος στην συναυλία γενικός διευθυντής της ΕΡΤ Δημήτρης Παπαδημητρίου εξέφρασε δημόσια την χαρά του για την μεγάλη επιτυχία της συνδιοργάνωσης, τονίζοντας ότι η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ανήκει στον λαό, και ότι η συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και με την αυτοδιοίκηση θα συνεχιστεί.

Την βραδιά της πολυσήμαντης έναρξης των εκδηλώσεων στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου ‘άνοιξε’ και παρουσίασε με επιτυχία η προϊσταμένη της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, ενώ χαιρετισμούς με το μήνυμα της ιστορικής επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα απεύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης. Νωρίτερα σε πολλά σημεία της πόλης μουσικά και χορευτικά Κρητικά συγκροτήματα έδιναν ξεχωριστό ‘τόνο και χρώμα’ ως προπομποί’ της μεγάλης συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον και την συμμετοχή του κόσμου. Στην τελετή έναρξης και στην συναυλία που ήταν προσφορά της ΕΡΤ- συνδιοργανωτών, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο εκπρόσωπος του προεδρείου της Βουλής Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, η ηγεσία της Περιφέρειας, των δήμων, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών κα των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων, φιλότεχνοι και κυρίως απλοί πολίτες που είχαν την ευκαιρία από κοντά να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό, σημαντικό γεγονός.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τους συνδιοργανωτές της εναρκτήριας εκδήλωσης, την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε και εργάζεται για την διαμόρφωση του προγράμματος για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ένταξης της Κρήτης στην Ελλάδα.

Ως Περιφέρεια Κρήτης , τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, στηρίζουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορίας, και του πολιτισμού της Κρήτης, και όλοι μαζί δίνουμε το μήνυμα της ενότητας να αγωνιστούμε για τις νέες γενιές στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει ο τόπος μας.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΡΤ η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση απόψε στις 10:15 ώρα Ελλάδας από την ERT WORLD.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που ξεκίνησαν από το Ηράκλειο με θρησκευτικό, ιστορικό, επετειακό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο θα συνεχιστούν στην Κρήτη, στις μεγάλες πόλεις της χώρας, στο εξωτερικό όπου υπάρχουν Κρητικοί και θα λήξουν την 1η Δεκεμβρίου του 2013 στο Φρούριο Φιρκά, εκεί που πριν από 100 χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, ύψωσαν την σημαία και επισημοποιήθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...