Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Συνάντηση περιφερειών της Μεσογείου για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» φιλοξενεί στο ευρωκοινοβούλιο ο Σ. Δανέλλης

  • Ολοήμερη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος MAREMED που προωθεί τη συνεργασία 14 θαλάσσιων περιφερειών από 5 Μεσογειακές χώρες (Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία) φιλοξενεί ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης στους χώρους του ευρωκοινοβουλίου. Στην ημερίδα δίνουν επίσης το παρόν ως ομιλητές ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,  Γιώργος Δεικτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης,Παύλος Δαμιανίδης.
Τη συνάντηση διοργανώνει η Διάσκεψη των Θαλάσσιων Περιφερειών (CPMR) με θέμα τη συνεργασία των περιφερειών της Μεσογείου μεταξύ άλλων σε θέματα διαχείρισης θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, στην αλιεία, στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στη θαλάσσια έρευνα, αλλά και στη χρηματοδότηση των δράσεων αυτών.
 
Κατά την πρωινή ομιλία του, ο Σπύρος Δανέλλης, ως εισηγητής του ευρωκοινοβουλίου για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», καλωσόρισε τους εκπροσώπους των περιφερειών στο ευρωκοινοβούλιο και αναφέρθηκε σε σημεία αναπτυξιακού ενδιαφέροντος για τη Μεσόγειο, αλλά και σε ειδικές προκλήσεις όπως αυτή της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
 
Μεταξύ άλλων, ο έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε πως: «στην παρούσα συγκυρία, το διακύβευμα της γαλάζιας ανάπτυξης είναι σημαντικότερο στη Μεσόγειο από οπουδήποτε αλλού. Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Αλλά έχουν επίσης μακρά παράδοση στη θάλασσα, ενώ στις ακτές και θάλασσές τους δραστηριοποιούνται ήδη ώριμες συγκεντρώσεις θαλάσσιων κλάδων. Οι κλάδοι αυτοί όμως θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να ενταχθούν σε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που να ευνοεί τις επενδύσεις και να προστατεύει το περιβάλλον».
 
Αναφορικά με την απασχόληση, συμπλήρωσε πως: «Οι θαλάσσιοι κλάδοι αναμένεται να δημιουργήσουν 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μέχρι το 2020. Η εκτίμηση των μελλοντικών αναγκών των θαλάσσιων κλάδων, αλλά και η ανάπτυξη κατάλληλων προγραμμάτων εκπαίδευσης αποτελούν προκλήσεις που μπορούν και πρέπει να αναλάβουν οι περιφέρειες. Πολλά προγράμματα μπορούν μάλιστα να γίνουν με χαμηλό κόστος, όπως π.χ. η προώθηση συνεργειών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις».
 
Για το περιβάλλον, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας για την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλασσών μέχρι το 2020 και πρόσθεσε πως:
 
«η ταυτόχρονη δράση για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ενσωμάτωση νέων και αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων σε ένα πραγματικά αειφόρο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση της γαλάζιας ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...