Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Πρόταση - Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη για εξαγορά των στεγαστικών δανείων


Τα στεγαστικά δάνεια των δυσπραγούντων  οικογενειών που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα καθώς έχουν διαφοροποιηθεί οι όροι διαβίωσης και τα εισοδήματα των Ελλήνων, αναδεικνύει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση – πρόταση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, και ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαγοράς τους από το κράτος. 

Το δικαίωμα στην κατοικία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, εμπίπτει στα κοινωνικά δικαιώματα και οφείλει να αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους. Τις προηγούμενες περιόδους και προ της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες κινούνταν προς την κατεύθυνση της απόκτησης κατοικίας, συχνά, υπολογίζοντας τα έσοδά τους και με τη λήψη δανείου από τις τράπεζες.

Η σημερινή κατάσταση  και η ανατροπή της σταθερότητας σε εισοδήματα και γενικότερα των  μικροοικονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών, έχει σαν αποτέλεσμα αφενός οι πολίτες να αδυνατούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ενώ ταυτόχρονα να είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τις τράπεζες που τα έχουν χορηγήσει.

Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση, να εξαγοράσει το κράτος μέσω ενός φορέα, τα προβληματικά  δάνεια των πολιτών, ακόμη και με ένα σχετικό «κούρεμα» της αξίας τους, διασφαλίζοντας έτσι και την οικία των πολιτών και παρέχοντας παράλληλα ρευστότητα στις τράπεζες.

Στην συνέχεια, να δίδεται η δυνατότητα διακανονισμού της αποπληρωμής του δανείου με κάθε έναν δανειολήπτη ξεχωριστά, ανάλογα με την οικονομική και οικογενειακή του κατάσταση και με ευνοϊκές ρυθμίσεις του χρόνου και του τρόπου αποπληρωμής του δανείου του καθώς και του τελικού ποσού σε σχέση με το αρχικό δάνειο του δανειολήπτη.

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ερωτά εάν υπάρχει η πρόθεση για εξαγορά των δανείων των πολιτών από τις τράπεζες, ή διαφορετικά εάν θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την ελάφρυνση των πολιτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...