Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

«Σε πανευρωπαϊκή «μάστιγα» εξελίσσονται τα «στημένα» παιχνίδια»

Πρόταση - παρέμβαση  του Λευτέρη Αυγενάκη

 Πρόταση-παρέμβαση κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για το ζήτημα των προσυνεννοημένων αγώνων που εξελίσσεται σε διεθνή μάστιγα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που προέκυψαν από έρευνα της Europol.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της Europol, υπάρχουν ενδείξεις για τουλάχιστον 380 στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες σε όλη την Ευρώπη για το διάστημα 2008-2011. Τα παιχνίδια αυτά, που εξιχνιάζει η Europol είναι οι προκριματικοί αγώνες για το Mundial, το Euro καθώς δύο παιγνίδια του Champions League, τα οποία φέρεται να απέφεραν κέρδη ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά τις έρευνές της Europol ταυτοποιήθηκαν 425 εμπλεκόμενα προσώπα μεταξύ των οποίων βρίσκονται διεφθαρμένοι παράγοντες, ποδοσφαιριστές και διαιτητές από 15 χώρες. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται χώρες όπως η Ισπανία, η M. Βρετανία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Τουρκία και η Ολλανδία. Σύμφωνα με την Europol φαίνεται να υπάρχει ένα καρτέλ στημένων αγώνων με έδρα τη Σιγκαπούρη, το οποίο έχει διασυνδέσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και το οποίο διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις, κυρίως με την Ιταλία.

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του  ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης: «η ενίσχυση των προσπαθειών για «κοινή» αντιμετώπιση της διαφθοράς στον αθλητισμό και η εισαγωγή κοινών ποινών για τα «στημένα» παιχνίδια, αποτελεί πλέον αναγκαιότητα σε διεθνές επίπεδο, καθότι η κατάσταση με τα στημένα ξεπερνά τα εγχώρια περιστατικά και θέτει πλέον σε κίνδυνο την ακεραιότητα του αθλητισμού».

Το φαινόμενο των  προσυνεννοημένων αγώνων και η διαφθορά, αποτελούν σήμερα τις σοβαρότερες απειλές για τον ευρωπαϊκό αθλητισμό και όπως υπογρμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής, «μόνο μέσα από συγκεκριμένες υπερεθνικές δομές, μπορεί να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός των ιθυνόντων του αθλητισμού», από τις ομάδες μέχρι τις δικαστικές αρχές και τους διαχειριστές τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Η ακραία εμπορευματοποίηση  και η καθιέρωση του νόμιμου και του παράνομου στοιχήματος υπέσκαψε τα θεμέλια των αθλημάτων και κυρίως του ποδοσφαίρου. Είναι άλλωστε γνωστοί οι «ασιατικοί παράδεισοι στοιχημάτων» όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «οι οποίοι προσφέρουν νέους τρόπους στοιχημάτων, ενώ το ανώτατο όριο για πονταρίσματα είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στην Ευρώπη. Η ασιατική αγορά είναι η σημαντικότερη παγκοσμίως. Μπορεί κάποιος να στοιχηματίσει κάθε φορά μεγάλα ποσά που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Η τεράστια αυτή ρευστότητα στην ασιατική αγορά προσελκύει αναγκαστικά και "μαύρο χρήμα"».

«Είναι συνεπώς αναγκαία η δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος επιτήρησης», διαπιστώνει ο Βουλευτής Ηρακλείου, «το οποίο θα επεκτείνεται παγκοσμίως και θα περιορίσει τα φαινόμενα στοιχηματικής απάτης παρακολουθώντας τις διαφοροποιήσεις σε αποδόσεις και κουπόνια».

Η εμπορευματοποίηση  του αθλητισμού έχει αλλοιώσει την  αξία και τον πραγματικό χαρακτήρα του, η δε ύπαρξη της κερδοφορίας στον αθλητισμό δηλητηριάζει και υπονομεύει κάθε ηθική βάση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...