Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αθλητικές εκδηλώσεις Ιερού Άλσους Καβουσίου Ιεράπετρας 2013

Γράφει ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης
Μετά την πρώτη επιτυχή διοργάνωση θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι αθλητικές εκδηλώσεις Ιερού Άλσους Καβουσίου που διοργανώνονται από τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης με υποστηρικτές τον Δήμο Ιεράπετρας, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Τοπικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Καβουσανών Ν. Αττικής και αθλητικούς φορείς της περιοχής.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 16 Ιουνίου. Στόχος τους είναι η ανάδειξη του πεζοπορικού, ποδηλατικού και αθλητικού τουρισμού, η ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού περιβάλλοντος με τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, η προσέλκυση της νεολαίας στη φύση, ο συνδυασμός της άθλησης με την ψυχική ανάταση, η αγωνιστική δραστηριοποίηση των παιδιών και η ψυχαγωγία.

Το αγωνιστικό ορεινό τρέξιμο τείνει τελευταία να γίνει μια νέα μόδα για αρκετούς δρομείς. Οι ολοένα και περισσότεροι αγώνες που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, δημιουργούν προκλήσεις για τους λάτρεις της περιπέτειας και των δυσκολιών που παρουσιάζουν οι ορεινές διαδρομές. Η υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν όσοι συμμετέχουν και η κούρασή τους φαίνεται ότι αξίζει πραγματικά τον κόπο, αφού η επαφή με τη φύση και τις μοναδικές ομορφιές της, αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή, σε συνδυασμό βέβαια με την ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου που για άλλους είναι η διάκριση ενώ για άλλους απλά ο τερματισμός.

Ο ορεινός όγκος Θρυπτής στην ανατολική Κρήτη είναι γεμάτος από χωματόδρομους και καλντερίμια που δίνουν την δυνατότητα για πλήθος εναλλακτικών διαδρομών. Το έντονο ανάγλυφο με τις υψομετρικές διαφορές, τα φαράγγια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, το δάσος, την πλούσια χλωρίδα, η θέα στο Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες είτε για πεζοπορία, για canyoning, τζιπ σαφάρι και για ποδηλασία.

Συμμετοχή αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα

Πανελλήνια θα είναι και φέτος η συμμετοχή αθλητών στον ημιμαραθώνιο δρόμο Καβουσίου. Φέτος αναμένεται να υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή αθλητών όχι μόνο από όλη την Κρήτη αλλά και από όλη την Ελλάδα μιας και οι διοργανωτές φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα με την πρόσκληση τους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Ημιμαραθώνιος Καβουσίου, αγώνας ορεινού τρεξίματος 21,2 χλμ. Ο αγώνας καλύπτει τα κριτήρια του Olympus Marathon για πριμοδότηση.

Πεζοπορία 21,2 χλμ.

Μικρή πεζοπορία 6 χλμ.

Ποδηλατόβολτα με ποδήλατο βουνού 37 χλμ.

Δρόμος αρχαίας ελιάς 2,5 χλμ. για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.

Δρόμος 400 μέτρων για μαθητές Δημοτικού.

Η κυκλική διαδρομή του ημιμαραθώνιου και της πεζοπορίας έχει αφετηρία την πλατεία του χωριού Καβούσι. Οι δρομείς και οι πεζοπόροι θα κινηθούν ανατολικά διασχίζοντας το καλντερίμι της βόρειας πλευράς του φαραγγιού «Χαυγά». Στη συνέχεια περνώντας από την είσοδο του φαραγγιού «Μέσωνα» στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου «Αζοριά» θα διασχίσουν την δυτική πλευρά του φαραγγιού με το καλντερίμι – υδραγωγό που οδηγεί στην ρεματιά της Μυλωνιάς. Με κατεύθυνση νοτιοδυτική θα περάσουν μέσα από τον πανέμορφο οικισμό της Θρυπτής και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στους αρχαίους οικισμούς «Κάστρο», «Βρόντος», Αρχαία Ελιά Καβουσίου με τερματισμό την γραφική πλατεία του χωριού.

Οι ποδηλάτες που θα μετέχουν θα έχουν μια μοναδική δυνατότητα να γνωρίσουν ένα όμορφο ορεινό κομμάτι της ανατολικής Κρήτης σε μια κυκλική διαδρομή 37 χιλιομέτρων στον ορεινό όγκο της Θρυπτής.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 8:30 π.μ. Ο κάθε αθλητής θα λάβει μέρος στον αγώνα με δική του ιατρική ευθύνη. Λόγω του ιδιαίτερου της γεωμορφολογίας του πεδίου του αγώνα καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να έχουν κάποια στοιχειώδη εμπειρία από αγώνες βουνού και κίνηση σε μονοπάτια. Οι δηλώσεις συμμετοχής αφορούν μόνο τον ημιμαραθώνιο 21,2 χιλ. την πεζοπορία 21,2 χλμ και την ποδηλατοβόλτα. Οι αθλητές μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον έφορο αγώνων Ο.Υ. Κρήτης κ. Γιάννη Παντατοσάκη (κιν. 6972865015) και στο μέλος κ. Νίκο Φερετζάκη (κιν. 6973032299).

ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΛΣΟΣ ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ

Το Ιερό Άλσος Καβουσίου με κέντρο την αρχαία ελιά περικλείεται ανατολικά και νότια του χωριού από το φαράγγι του Χαυγά, και του Μέσωνα και τους αρχαίους οικισμούς «Αζοριά», «Κάστρο» και «Βροντά».

Έχει ιδιαίτερο επιστημονικό, αρχαιολογικό, ιστορικό και οικολογικό ενδιαφέρον τέτοιο ώστε θα πρέπει να τεθεί σε καθεστώς αυστηρής προστασίας όπως όλες οι περιοχές παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. H ελιά, απέκτησε παγκόσμια ακτινοβολία και υιοθετήθηκε ως σύμβολο της ειρήνης των λαών δια μέσου των αιώνων. Ο κλάδος ελαίας ως σύμβολο της ειρήνης είναι το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το στεφάνι της ελιάς κατοχυρώθηκε σαν ολυμπιακό σήμα της Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 2004. Υψηλές αξίες όπως η ειρήνη και η περιβαλλοντική προστασία στον πολιτισμό και το πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων, θα ισχυροποιήσουν αναμφίβολα το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτά τα ζωτικά συστατικά ενός αρμονικού μέλλοντος.

Το Ιερό Άλσος Καβουσίου πρέπει να εξελιχθεί σε ένα οργανωμένο χώρο υποδοχής ανθρώπων, ιδεών, πολιτισμού. Ένας πολυχώρος πραγματοποίησης δραστηριοτήτων πολιτιστικού, αθλητικού, παραδοσιακού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις από όλα τα μέρη της γης, να προβάλλει την κουλτούρα και τις ομορφιές του τόπου μας και το κυριότερο να τοποθετήσει σε ανοδική τροχιά εξέλιξης την τοπική κοινωνία. 
 
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...