Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Κίνδυνος για τους ασθενείς που χρήζουν οξυγονοθεραπείας από την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ


 Η παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη


Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που κάνουν οξυγονοθεραπεία, επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με παρέμβαση που κατέθεσε προς τον Υπουργούς Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, εξαιτίας νέας εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει ότι για την έγκριση της θεραπείας τους, ο γιατρός θα πρέπει να τους κάνει εξετάσεις οξυμετρίας ενώ κοιμούνται, δηλαδή στα σπίτια τους ή σε νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει ο  κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του προς τον Υπουργό Υγείας: «στο Ν. Ηρακλείου υπάρχουν πάνω από χίλιοι ασθενείς με προβλήματα χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσουν την κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία τους».

Μέχρι τώρα ο ειδικός πνευμονολόγος, με βάση ειδικές εξετάσεις (αέρια  αίματος, οξυμετρία) που τις επέλεγε  την μία ή την άλλη κατά περίπτωση και με βάση επίσης τις θέσεις ομοφωνίας που ισχύουν διεθνώς και στην Ελλάδα για τις προϋποθέσεις χορήγησης οξυγονοθεραπείας, αποφάσιζε για το ποιοι ασθενείς θα λάβουν οξυγονοθεραπεία.

Ωστόσο, σύμφωνα  με τις νέες οδηγίες από την  κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, για  την έγκριση της οξυγονοθεραπείας από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, πρέπει να γίνονται όλες οι εξετάσεις (και αέριο αίματος και οξυμετρία  στην ηρεμία, στη βάδιση και στον ύπνο) άσχετα εάν στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται μόνο τα αέρια και σε πολύ λίγες και η οξυμετρία.

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής  υπογραμμίζει ότι: «το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, που καλούνται να υποβληθούν σε οξυγονοθεραπεία, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακόμη και με την μετακίνησή τους» και ζητά την άμεση διόρθωση της εγκυκλίου που επιβάλλει την οξυμετρία παραβλέποντας το γεγονός ότι δεν είναι αναγκαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...