Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Πολλοί εργοδότες άφησαν την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών


Η κατά γράμμα εφαρμογή του νόμου για τα χρέη εργοδοτών που δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ αναμένεται να οδηγήσει με χειροπέδες στο αυτόφωρο μερικές χιλιάδες επιχειρηματίες στην Κρήτη. 

Η πραγματικότητα στην τοπική αγορά είναι εφιαλτική, το φαινόμενο της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών είναι ευρέως διαδεδομένο και υπολογίζεται ότι δύο στους δέκα εργοδότες στο νησί απειλείται να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews.gr, τους τελευταίους μήνες έχουν συσσωρευτεί χρέη εκατομμυρίων ευρώ, μόνο από την Κρήτη, στο ΙΚΑ καθώς πολλοί εργοδότες άφησαν τελευταία στις προτεραιότητές τους την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα, λόγω έλλειψης ρευστότητας οι οφειλές να έχουν μετατραπεί σε... βουνό.

Πλέον, επιχειρηματίες και υπεύθυνοι διοικήσεων εταιρειών που δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ είναι αντιμέτωποι με χειροπέδες και αυτόφωρο, αφού η διοίκηση του Ταμείου θέτει σε ισχύ το σχετικό νόμο.

Αδίκημα

Συγκεκριμένα το αδίκημα είναι αυτόφωρο και θεσπίζεται η ποινική ευθύνη εκ της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών- εργοδοτικών και εργατικών, προκειμένου δε περί των τελευταίων και εκ της μη αποδόσεως αυτών προς τους εις το υπουργείο Εργασίας, υπαγόμενους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφαλίσεως κ.λπ., μεταξύ των οποίων και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον αυτές υπερβαίνουν από της ισχύος του άρθρου 30 του Ν. 3904/2010 (ΦΕΚ Α'/218/23.10.2010), το ποσό των 20.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντιστοίχως.

Τα προβλεπόμενα σε βαθμό πλημμελήματος ιδιώνυμα αδικήματα, διωκόμενα αυτεπαγγέλτως, είναι γνήσια εγκλήματα παραλείψεως, συντελούμενα δια της παραλείψεως της εμπροθέσμου καταβολής (ή αποδόσεως) των εισφορών.

Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο το αδίκημα των παρ. 1 και 2 για όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 150.000 ευρώ, με χρόνο τελέσεως του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση του μηνός από τότε που οι ασφαλιστικές εισφορές κατέστησαν απαιτητές μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντιστοίχου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής (η οποία είναι πενταετής λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα αυτού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...