Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

« Έφυγε» ο Λευτέρης Αεράκης ή «νταρολευτέρης»


Ένας από τους τελευταίους μεγάλους αντιστασιακούς της Κρήτης, ο Λευτέρης Αεράκης ή «νταρολευτέρης», κηδεύτηκε χθες μέσα σε γενικό πένθος την γενέτειρά του, τα Ανώγεια.

Είχε ενεργή συμμετοχή στις οργανώσεις που πολέμησαν τους γερμανούς κατακτητές με κορυφαία στιγμή του την μάχη στο «Σφακάκι» που προηγήθηκε της καταστροφής των Ανωγείων, όταν ο Λευτέρης Αεράκης μαζί με άλλους 7 αγωνιστές του ΕΛ.ΑΣ., σε ένοπλη επέμβαση τους έξω από τα Ανώγεια, τον Αύγουστο το 44 απελευθέρωσαν από τα χέρια των γερμανών 98 ομήρους γυναικόπαιδα της ευρύτερης περιοχής.

Τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον εκλιπόντα αγωνιστή, επισημαίνοντας παράλληλα την ηρωική του δράση και την προσφορά του στην πατρίδα αλλά και στην κοινωνία.

Ο Λευτέρης Αεράκης, γέννημα και θρέμμα των Ανωγείων, ήταν ανιδιοτελής και σεβαστός από όλους ενώ παράλληλα με την αντίσταση αγωνίστηκε σε δύσκολους καιρούς για την επιβίωση του ίδιου και της οικογένειάς του στην κτηνοτροφία και σε άλλα επαγγέλματα.
Ο ίδιος ζώντας μόνος του στα Ανώγεια παρά τα χρόνια του είχε δίψα για τη ζωή και μάλιστα ήταν λάτρης της νέας τεχνολογίας, του διαδικτύου, καθώς ακόμα και λίγες ημέρες πριν το θάνατό του μιλούσε μέσω Skype με τα παιδιά με τα εγγόνια του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το « Έθνος» μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε καταχωρίσει ρεπορτάζ παρουσιάζοντας να σερφάρει στο διαδίκτυο σε ηλικία 93 χρόνων.

«Εγώ δεν ήξερα από αυτά. Υπολογιστές και τα άλλα, πώς τα λέτε. Στην αρχή ζορίστηκα, αλλά τώρα όλα καλά, μπαίνω στον υπολογιστή και μπορώ να μαθαίνω και να μιλώ με τα παιδιά και τα εγγόνια μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό…», είχε δηλώσει τότε στο «Έθνος» ο παππούς του διαδικτύου.

«Δάσκαλός» του στο διαδίκτυο ήταν ο γιος του Γιώργος, που είναι αντιδήμαρχος Ηρακλείου, αρμόδιος νέων τεχνολογιών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων του δήμου, αλλά και πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών με 25ετή θητεία στην ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ/ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...