Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Δάνεια «στην παραγωγή» και όχι στην «κατανάλωση» από τις ελληνικές τράπεζες

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης σε Κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
κ.κ. Ιωάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη αντίστοιχα, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια προωθήθηκε από τις τράπεζες ένα υπερκαταναλωτικό μοντέλο οικονομίας το οποίο και χρηματοδότησαν χορηγώντας δάνεια για κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Αυτή η οικονομία οδήγησε σε μια «εσωτερική» ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία όπως ήταν εύλογο, θα παρήκμαζε. Τα δάνεια αυτά κυρίως δαπανήθηκαν για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών παρά για την  πραγματική οικονομία που ήταν και το ζητούμενο.

Όπως αναφέρει στην παρέμβαση του ο Λ. Αυγενάκης, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από έρευνες, για την ενίσχυση της γεωργίας έχουν χορηγηθεί δάνεια ύψους 1.5 δις ευρώ, για την ανάπτυξη του τουρισμού 7,3 δις. ευρώ, ενώ για την ναυτιλία 14.2 δις ευρώ. Συνολικά και για τους τρεις παραπάνω τομείς το ύψος των δανείων ανέρχεται στα 23 δις. ευρώ, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν χορηγήσει 32 δις. ευρώ για καταναλωτικά δάνεια. Οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων είναι κατά 45% υψηλότερες των δανείων που έχουν δοθεί στη βιομηχανία και κατά 215% υψηλότερα των δανείων που έχουν δοθεί για τον κατασκευαστικό τομέα

Τα δάνεια που μέχρι σήμερα χορηγούσαν οι τράπεζες διαχέονταν στην αγορά  προς εσωτερική κατανάλωση ως στεγαστικά, καταναλωτικά ή προς μικρές επιχειρήσεις, αντί να διαχέονται σε τομείς της πρωτογενούς  παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία), της βιομηχανικής παραγωγής και σε τομείς γενικότερα που θα παρήγαγαν προϊόντα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονωθεί  η πραγματική-παραγωγική οικονομία  άμεσα, διαφορετικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 30% με 35% και οι τράπεζες θα βρεθούν σε μια κατάσταση νεκροφάνειας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητά από την Κυβέρνηση να γίνει μεταστροφή του οικονομικού μοντέλου και να δοθεί πραγματική και ουσιαστική στήριξη σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας μέσω της διάθεσης δανείων από τις τράπεζες προκειμένου η χώρα να προσελκύσει επενδυτές.

Όπως δήλωσε ο Λ. Αυγενάκης : «στις μέρες μας είναι άκρως απαραίτητη η έξοδος της χώρας από την υφεσιακή τροχιά, την οποία διέρχεται και αυτό θα συντελεστεί με ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή με τη στήριξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...