Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Δυτικά της Κρήτης το πλοίο Estelle με προορισμό τη Γάζα

Παρά τις προειδοποιήσεις των Ισραηλικών αρχών, η πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα" για ακόμη μια φορά θα επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας με το πλοίο Estelle στέλνοντας ιατρικό εξοπλισμό και τσιμέντο στην περιοχή.

Το πλοίο σήμερα το πρωί βρίσκεται δυτικά της Κρήτης, πλεόντας υπό Φιλανδική σημαία, με πλήρωμα 16 ακτιβιστές από όλον τον κόσμο ενώ όπως μεταδίδουν ξενα ειδησεογραφικά δίκτυα αναμένεται να φτάσει στη Γάζα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, το πλοίο ενώ αρχικά επιχείρησε να περάσει βόρεια της Κρήτης, άλλαξε πορεία κατευθυνόμενο δυτικά και νότια του νησιού, έχοντας προορισμό αρχικά τη Λάρνακα, από όπου θα συνεχίσει το ταξίδι του για τη Γάζα.

Οι ακτιβιστές, (φωτο) έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών, όπου πλοία τους είχαν ακινητοποιηθεί από τις Λιμενικές Αρχές, είναι πολλοί προσεκτικοί στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ έχουν ανακόψει προηγούμενες προσπάθειες του κινήματος «Free Gaza» να σπάσει τον αποκλεισμό και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, με τον τραγικό απολογισμό να σκοτωθούν εννέα ακτιβιστές.

Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Μαΐου 2010 οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν μετά από προειδοποιήσεις σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Η νηοπομπή αρνήθηκε την πρόταση της Ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ. Σύμφωνα με την πρόταση, η Ισραηλινή κυβέρνηση αρχικά θα έλεγχε την ανθρωπιστική βοήθεια (κάποια αντικείμενα όπως το τσιμέντο απαγορεύεται να διανεμηθούν στην Γάζα) και κατόπιν θα επέτρεπε να διανεμηθεί η βοήθεια στη Γάζα (ή ακόμη επιτρέποντας του οργανωτές της αποστολής να διανέμουν την βοήθεια).[4][5]

Από την συμπλοκή που ακολούθησε σε ένα πλοίο σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και τραυματίσθηκαν εξήντα καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Το πλοίο Estelle προσπαθεί εκ νέου να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό

Έχοντας ξεκινήσει από την Σουηδία πριν αρκετές εβδομάδες, το Estelle ταξίδεψε από την Σκανδιναβική χώρα και κάνοντας στάσεις στη Νορβηγία, την Γαλλία και την Ισπανία, έφτασε την περασμένη Πέμπτη στη Νάπολη.

Σε συνέντευξη που μεταδίδει το jerusalimpost.gr, ο Wellu Koivisto, Φιλανδός ακτιβιστής, μέλος του πληρώματος του Estelle, αναφέρει ότι "είμαστε γνώστες των απειλών που οι Ισραηλικοί έχουν εξαπολύσει εναντίον μας. Οι Φιλανδικές αρχές μας τηλεφώνησαν και μας ενημερωσαν για τις προειδοποιήσεις των Ισραηλινών. Το Φιλανδικό υπουργείο εξωτερικών μας τόνισε ότι δεν πρόκειται να μας βοηθήσει με κανένα τρόπο".

και συνεχίζει

"Δεν φοβόμαστε. Αν οι Ισραηλινοί μας σταματήσουν, δεν θα τους "πολεμήσουμε". Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε το δρόμο για τον προορισμό μας γιατί έχουμε τη νομιμότητα με το μέρος μας"

Ένας από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας ο Mikael Löfgren ανέφερε ότι το Estelle μεταφέρει τρία μηνύματα:

α) Θέλουμε να γνωρίζουν οι άνθρωποι της Γάζας ότι νοιαζόμαστε

β) Στους ηγέτες παγκοσμίως, ότι η δικαιοσύνη χρειάζεται πράξεις και όχι λόγια

γ) Στον κόσμο ότι η αλληλεγγύη μπορεί να νικήσει οποιοδήποτε στρατό.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...