Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων: Δωρεάν δημόσια περίθαλψη

Όλοι αύριο Σάββατο 6/10 και ώρα 6 μμ στην πλατεια Δημοτικής Αγοράς!
Τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου και φαίνεται ότι η τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου συνεχίζει το καταστροφικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθειά στην ύφεση, ο ελληνικός λαός υποφέρει, κινούμενος στην πλειοψηφία του κάτω από τα όρια της φτώχειας, η ανεργία καλπάζει και οι κοινωνικές δομές του κράτους κατακρεουργούνται στο όνομα των επόμενων δόσεων του δανείου. Οι εκπρόσωποι των γερμανών τραπεζιτών, ανακοινώνουν την μετατροπή όλης της χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη, δηλαδή στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας χωρίς ωράρια, χωρίς άδειες, χωρίς μισθούς.
Σε αυτό το πεδίο έννοιες όπως αξιοπρεπής εργασία, ασφάλιση, περίθαλψη, παιδεία κάνουν φτερά στο όνομα του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Η ακραία «πειραματική» συντηρητική πολιτική που έχει επιβληθεί στη χώρα απεχθάνεται όπως ο διάολος το λιβάνι την δυνατότητα του απλού ανθρώπου να έχει στοιχειώδη – έστω- πρόσβαση σε ποιοτική και ισότιμη περίθαλψη. Το ίδιο για την εκπαίδευση, την ποιοτική κατοικία κλπ. Αυτά τα στοιχειώδη δικαιώματα θεωρούνται από την τρόϊκα και τους «καλοθελητές» της «αναχρονισμοί σοβιετικού τύπου» που πρέπει να εξαφανιστούν.
Ο χώρος της υγείας βράζει.  ΟΙ «ασφαλισμένοι» παραμένουν ουσιαστικά ανασφάλιστοι, μη έχοντας πρόσβαση σε φάρμακα ή σε γιατρούς, λόγω της διάλυσης των ταμείων τους και του φιάσκου του ΕΟΠΥΥ, ενώ ήδη εξαγγέλλεται η περαιτέρω αύξηση της συνεισφοράς όλων στις δαπάνες υγείας.. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ελλείψεις σχεδόν σε όλα τα είδη υλικών και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση της προσέλευσης που δημιούργησε η κρίση. Σαν να μην έφτανε αυτό έχουν ήδη προαναγγελθεί οι συγχωνεύσεις 661 κλινικών οι οποίες μάλιστα στην τρόικα φάνηκαν ανεπαρκείς. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται σε ουρές έξω από τα επείγοντα, οι συνταξιούχοι δεν έχουν τρόπο να προμηθευτούν τα φάρμακα τους, οι χρόνιοι πάσχοντες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ΑΜΕΑ) βλέπουν κάθε στοιχειώδη υποδομή που υπήρχε προς όφελός τους να καταρρέει.
Μέσα σε όλο αυτό το πεδίο καταστροφής οι γιατροί του ΕΣΥ δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν όρθιο  το σύστημα υγείας. Με μειώσεις αποδοχών που φτάνουν έως και το 40% τα τελευταία 2 χρόνια, με μισθούς στους νέους γιατρούς που δεν ξεπερνούν τα 900 ευρώ και με απλήρωτες εφημερίες έως και 6 μηνών, τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμα και η ίδια τους η διαβίωση. Την ίδια στιγμή οι ώρες εργασίας για να ανταπεξέλθουν στα κενά ξεπερνούν τα όρια των ανθρωπίνων αντοχών. Προφανώς, καμιά έννοια δεν έχει η χούντα των δανειστών και τα ντόπια ανδρείκελά της, για την ασφάλεια των ασθενών και την αξιοπρέπεια των υγειονομικών. Αντίθετα επιδιώκει τον περαιτέρω εξευτελισμό  των νοσοκομειακών γιατρών με επιπλέον μειώσεις των αποδοχών τους έως και 15%, την περαιτέρω υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, την περαιτέρω εξαθλίωση κάθε εργαζόμενου στο χώρο της υγείας. Πιστοί στο ρόλο τους οι διοικητές των νοσοκομείων συνεχίζουν να κοροϊδεύουν να λένε ψέματα και να κινούνται ακόμα και νομικά απέναντι στους αγώνες των γιατρών για αξιοπρεπή περίθαλψη του λαού και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους ίδιους.
 Ο αγώνας για την ανατροπή των καταστροφικών αντιλαϊκών μέτρων είναι αγώνας για την επιβίωση τόσο των νοσοκομειακών γιατρών όσο και της ίδιας της δημόσιας περίθαλψης. Είναι αγώνας επιτακτικός που πρέπει να δοθεί τόσο από τους γιατρούς και τους υγειονομικούς λειτουργούς  όσο και από τον ίδιο τον λαό που στερείται το δικαίωμα της δωρεάν ποιοτικής περίθαλψης. Είναι αγώνας που ήδη έχει ξεκινήσει να δίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας με συνελεύσεις, απεργίες και επισχέσεις εργασίας. Είναι αγώνας που μπορεί και πρέπει να νικήσει.
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Χανίων στηρίζει αυτόν τον αγώνα με όλες της τις δυνάμεις και καλεί όλον τον χανιώτικο λαό να σταθεί στο πλάι των νοσοκομειακών γιατρών για να διεκδικήσει το δικαίωμα του στην δωρεάν, ισότιμη, υψηλής ποιότητας περίθαλψη. Απέναντι στη μιζέρια και στην καταστροφή του μνημονίου το μόνο όπλο είναι οι κοινωνικοί αγώνες, η αλληλεγγύη και η συλλογική διεκδίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...