Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Το Καστέλι αφήνει εκτός των αποκρατικοποιήσεων το αεροδρόμιο Ηρακλείου

του Σωτήρη Μεταξά
Τίτλοι τέλους στο σήριαλ της συμμετοχής του αεροδρομίου Ηρακλείου στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, εξέλιξη που θα έβαζε ταφόπλακα στο έργο κατασκευής του διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι.

Όπως έχει επισημάνει το prismanews.gr, σε περίπτωση που το «Νίκος Καζαντζάκης» συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, αυτομάτως θα έβαζε στο ... ψυγείο τον φάκελο του οραματικού έργου του αεροδρομίου στο Καστέλι, καθώς οι ιδιωτικές επενδύσεις στον υφιστάμενο αερολιμένα θα μπλόκαραν οποιαδήποτε σκέψη για αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, εξετάζεται η κατασκευή του Καστελίου να μην προχωρήσει με το υπάρχον σχήμα, δηλαδή της σύμβασης παραχώρησης, αλλά να ενταχθεί σε κάποια συστάδα αεροδρομίων. Αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση στις διαδικασίες ανακήρυξης του διαγωνισμού του έργου, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το ναυάγιο στις δημοπρατήσεις, αναζητείται εναλλακτικός τρόπος υλοποίησης του έργου. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το αεροδρόμιο Ηρακλείου αποκλείεται από κάθε παρέμβαση εκσυγχρονισμού των υποδομών του καθώς κρίθηκε σκόπιμο τα όποια, επενδυτικά κεφάλαια για τις αερολιμενικές υποδομές στο Ηράκλειο να μην ... σπαταληθούν για ένα αεροδρόμιο που έχει «χρόνο ζωής» μέχρι να κατασκευαστεί το «Καστέλι».

Σύμφωνα με το υπουργείο ανάπτυξης και το ΤΑΙΠΕΔ, στη λίστα των προς αξιοποίηση αερολιμένων δεν θα βρίσκεται το «Ελ. Βενιζέλος» (η τύχη του οποίου βρίσκεται στην επερχόμενη διαπραγμάτευση Δημοσίου και Hochtief για την επέκταση της συγκεκριμένης σύμβασης), καθώς και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που συνδέεται με την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, έως και 22 περιφερειακοί αερολιμένες θα ενταχθούν σε δύο ή τρεις συστάδες αεροδρομίων, με στόχο την παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν και επενδύσεις, άνω των 200 εκατ. ευρώ, που απαιτούν οι αερολιμενικές υποδομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...