Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Τριήμερο λόγου & τέχνης - 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Μικρασιατική καταστροφή, ταυτισμένη στη συνείδησή μας με την πυρπόληση και τον αφανισμό της Σμύρνης των Ελλήνων, αποτελεί το σημαντικότερο σταθμό στην νεότερη Ελληνική Ιστορία για δυο βασικούς λόγους. Γιατί αφενός σήμανε τον οριστικό ξεριζωμό όλων των Ελλήνων από τη Μικρασία και το πλήρη εκτουρκισμό της, αλλά αφετέρου η εγκατάσταση των 1.500.000 προσφύγων στον κυρίως Ελλαδικό χώρο έδωσε τη δυνατότητα της δημιουργίας νέας προοπτικής και εξέλιξης στη χώρα, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν αποκαμωμένη από τους συνεχείς πολέμους.

Παρατηρείται στην προκειμένη περίπτωση ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ιστορικό φαινόμενο, η τραγωδία μετεξελίσσεται σε δημιουργία, η καταστροφή μετατρέπεται σε μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και του πολιτισμού.

Στις 19,20,21 Οκτωβρίου στο κινηματοθέατρο REX θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε όλα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και να συνειδητοποιήσουμε τις επιπτώσεις τους μέχρι σήμερα.

Σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και της μουσικής- καλεσμένοι μας- αλλά και υπέροχοι συνδημότες μας, εθελοντές, θα μας δώσουν το στίγμα και τα μηνύματα αυτού του τόσο συνταρακτικού γεγονότος. Τους ευχαριστούμε πραγματικά για την προθυμία και την προσπάθειά τους.

19/10: Ιστορική τεκμηρίωση με ομιλητές τους κ.: Σία Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Σωρού, Φιλόλογο - Ιστορικό, Δημήτρη Φιλιππίδη, Αρχιτέκτονα - Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ, Άννα Μάμου, Φιλόλογο

20/10: Μουσικό αφιέρωμα: Μικρασιάτικες μελωδίες, Απ. Καλδάρα, Μικρασία Συμμετέχουν: Θωμάς Κοροβίνης, Κυριάκος Γκουβέντας, Σταύρος Κρομμύδας, Ξανθούλα Πορφυράκη, Μανώλης Κλώντζας, Κωστής Πιταροκοίλης, Πατήρ Γεώργιος Τζάβλας, Νίκος Κακογιαννάκης, Βασίλης Πετροδασκαλάκης, Γιάννης Μελαμπιανάκης, Παναγιώτης Χουλιάρας, Μιχάλης Πάγκαλος, Θωμάς Οικονόμου, Γιώργος Καπαράκης. Προλογίζει ο Νίκος Τζώρτζης

21/10: Λογοτεχνική Παραγωγή: μέσα από τα κείμενα του Ηλία Βενέζη και της Διδούς Σωτηρίου, Έφη Μπουκουβάλα

Θα μιλήσουν για το έργο τους οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και Θωμάς Κοροβίνης

Την «Πάροδο» από το έργο του Κοσμά Πολίτη « Στου Χατζηφράγκου» παρουσιάζει επί σκηνής η ΕΘΟΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...