Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

3,30 MW «ξεμπλοκάρουν» στην Κρήτη για Φ/Β συστήματα

Μετά από συνάντηση του Λ. Αυγενάκη εκπροσώπων του ΕΒΕΗ με τον Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στελέχη του ΥΠΕΚΑ


Μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποιήθηκε συνάντηση, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας ΑΠΕ, κ. Δημήτρη Τσαλέμη, τον Διευθυντή Διαχείρισης Νήσων ΔΕΔΗΕ, κ. Ισίδωρο Βιτέλα, τον Γενικό Γραμματέα ΕΒΕΗ, κ. Αθανάσιο Περυσινάκη, μέλος του ΔΣ και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του ΕΒΕΗ, κ. Νίκο Σηφάκη και τον Πρόεδρο του Ενεργειακού cluster Κρήτης, κ. Ιωάννη Βιδάκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν:

1) Η έναρξη του προγράμματος αυτοπαραγωγής στο νησί της Κρήτης. Εγκατάσταση φ/β συστημάτων σε στέγες ξενοδοχείων, εργοστασίων, κατοικιών και κτηνοτροφικών μονάδων

2) ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης φ/β στις στέγες,

3) αύξηση του ορίου των ΑΠΕ στο νησί.

Παρά την τεκμηριωμένη τοποθέτηση των παρευρισκόμενων για τις άδειες αυτοπαραγωγής, οι κ. Μαθιουδάκης, Βιτέλας και Τσαλέμης εξήγησαν ότι «δεν είναι δυνατή προς στιγμήν η αδειοδότηση μεγαλύτερου αριθμού μικρών έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών στις στέγες, μικρών μονάδων ΑΠΕ), λόγω τεχνικών δεδομένων που έχει η Κρήτη αυτή την ώρα», καταθέτοντας μία σειρά από τεχνικά στοιχεία και πίνακες.

Επίσης, ο Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέφερε στους ενδιαφερόμενους ότι «στις επόμενες ημέρες, με εντολή του, εάν δεν υπάρχουν τεχνικά κωλύματα θα ξεμπλοκάρουν 3,30 MW στην Κρήτη για εγκατάσταση Φ/β στις στέγες».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΗ, κ. Αθανάσιος Περυσινάκης, επανέλαβε την αντίθετη θέση του Επιμελητηρίου για τις ανεξέλεγκτες, fast-track επενδύσεις στην Κρήτη. Ωστόσο, και ο Γενικός Γραμματέας και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ υπογράμμισαν ότι είναι «μια συζήτηση πέρα από τις αρμοδιότητές τους και η οποία θα ξεκινήσει σε βάθος χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...