Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Spiegel: Αν διαλυθεί το ευρώ η Γερμανία θα υποφέρει

Σκληρή κριτική στην πολιτική ηγεσία της Γερμανίας ασκεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel που της καταλογίζει ότι παίζει...
«σκληρό πόκερ» στο ζήτημα του ευρώ με «κακό χαρτί».

Όπως υποστηρίζει, οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες για την ίδια χώρα, στην περίπτωση που διαλυόταν η ευρωζώνη.

«Αν το ευρώ διαλυθεί, όλοι θα υποφέρουν, αλλά για τους Γερμανούς θα είναι χειρότερα από ότι για τους Ιταλούς. Η γερμανική ανταγωνιστικότητα θα εκμηδενιζόταν, το νέο γερμανικό νόμισμα θα γινόταν πανάκριβο, το τραπεζικό σύστημα θα πτώχευε γιατί θα έπρεπε να διαγράψει τις απαιτήσεις του από τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου. Και το γερμανικό κράτος θα έπρεπε να ξεχάσει οφειλές ενός τρισ. ευρώ» αναφέρει το Spiegel.

Για τον ίδιο λόγο το περιοδικό διερωτάται: «Μήπως λοιπόν η Γερμανία έχει κακά χαρτιά και παρ΄όλα αυτά επιμένει να παίζει σκληρό πόκερ;».

Όπως όμως συμπληρώνει το δημοσίευμα, « το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί Γερμανοί που παίζουν αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι επειδή πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει καλό χαρτί.

Σε στιγμές κρίσης, τα κράτη, όπως και οι παίκτες του πόκερ, δεν εκτιμούν πάντοτε ορθολογικά την κατάστασή τους».

Κατά το Spiegel η εντύπωση ότι η Γερμανία είναι εκβιάσιμη πλέον διαδίδεται και τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες θα εξευρεθεί μια συμφωνία. «Το ελληνικό πακέτο κάπως θα χαλαρώσει.

Ουδείς πιστεύει ότι η Ελλάδα στο τέλος θα αποπληρώσει τα χρέη της. Η μεγάλη διαγραφή ελληνικού χρέους έρχεται αλλά θα γίνει εντός της Ευρωζώνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...