Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Χανιά: Μείωση τιμών στα καύσιμα ζητούν τα επιμελητήρια της Κρήτης

Τη λήψη άμεσων μέτρων από την πολιτεία, ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων που στην Κρήτη αγγίζουν πλέον τα 2 ευρώ ζητούν με κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τα τέσσερα επιμελητήρια του νησιού.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν και οι τέσσερις πρόεδροι των επιμελητηρίων της Κρήτης, περιγράφεται η κατάσταση που υπάρχει στην αγορά των καυσίμων καθώς, όπως υποστηρίζουν τα τέσσερα επιμελητήρια, οι υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν ως αποτέλεσμα, την αύξηση του μεταφορικού κόστους, την αύξηση του κόστους παραγωγής των βιοτεχνικών προϊόντων και συνακόλουθα τη δραματική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, γεγονός που θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων.

«Ειδικά τώρα, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τουρισμό, όπου καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τους τοπικούς φορείς για τη βελτίωση του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά, οι υπερβολικά υψηλές τιμές της βενζίνης δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στη διακίνηση των τουριστών, Ελλήνων και αλλοδαπών», τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή στην οποία ακόμα επισημαίνεται πως, «αν οι τιμές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, τότε η κατανάλωση καυσίμων θα γίνει απαγορευτική και τα πρατήρια θα λειτουργούν - εάν λειτουργούν - με μηδενικά περιθώρια κέρδους».

Τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης μετά από κοινή σύσκεψη και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Πωλητών Πετρελαιοειδών νομού Ηρακλείου και τις Ενώσεις Βενζινοπωλών των νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου προτείνουν, για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, λύσεις όπως:

- Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30 λεπτά.
- Υπολογισμό του ΦΠΑ επί της τιμής που πωλούν οι εταιρίες διύλισης και χονδρικής προ φόρων, ήτοι χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιβαρύνσεις από το φόρο, ώστε να σταματήσει η επιβολή φόρου στον φόρο.
- Έλεγχο και εποπτεία σε όλα τα στάδια της αγοράς, δηλαδή όχι μόνο στη λιανική, αλλά και στη χονδρική και τη διύλιση.
- Πάταξη της λαθρεμπορίας και της νοθείας.
- Παραμονή στο χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με παράλληλη άμεση τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης για να διασφαλιστούν με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα του κράτους.

«Με την παρούσα επιστολή και εκπροσωπώντας το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας της Κρήτης, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τη διατήρηση των τιμών της βενζίνης σε αυτά τα υψηλά επίπεδα και αναμένουμε την παρέμβασή σας προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές και να αποφευχθεί μια όξυνση της υφιστάμενης κρίσης. Είμαστε βέβαιοι πως τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας, θα εισακούσετε τις προτάσεις μας οι οποίες κατά την άποψή μας δεν μειώνουν τα έσοδα του κράτους απεναντίας βελτιώνουν το κλίμα και την αισιοδοξία της αγοράς και βοηθούν να παταχθεί το παραεμπόριο. Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά», καταλήγει η επιστολή των τεσσάρων επιμελητηρίων της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...