Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Χανιά: “ Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ”


Από τα εγκαίνια της έκθεσης "Η Τέχνη στην πρώτη σελίδα" που διοργάνωσαν το Μουσείο Τυπογραφίας των "Χανιώτικων Νέων" και η εφημερίδα  ΑΤΗΕΝS VOICE στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων - Νεώριο Μόρο στο ενετικό λιμάνι
Την έκθεση "Η Τέχνη στην πρώτη σελίδα- 62 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τα εξώφυλλα της A.V." εγκαινίασε στις 8 Αυγούστου, η  αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, κα Ειρήνη Γερουλάνου, μια έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα και η free press εφημερίδα  ATHENS VOICE, στο χώρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, στο Νεώριο Μόρο, στο παλιό λιμάνι Χανίων.

Η ATHENS VOICE τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζε τα πρωτότυπα έργα, που φιλοτεχνούσαν γνωστοί δημιουργοί για το εξώφυλλο της εφημερίδας, στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Δυναμικοί και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες της Ελλάδας και ορισμένοι διάσημοι ξένοι μετατρέπουν τα εξώφυλλα της εβδομαδιαίας εφημερίδας πόλης σε άμεσο επικοινωνιακό μήνυμα και έργο τέχνης. Ζωγράφοι, illustrators, γραφίστες, καρτουνίστες, γελοιογράφοι, φωτογράφοι, graffiti artists έγιναν μέλη της ομάδας «A.V.» και συνδιαμορφωτές της εικόνας της.

Πλήθος κόσμου από τον χώρο της Τέχνης, της Πολιτικής και γενικότερα του πολιτισμού  έδωσε το "παρών" στα εγκαίνια της έκθεσης, που έγινε στο κατάμεστο Νεώριο του Μόρο (Ι.Ο.Χ) όπως: ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συγγραφέας Γιώργος Γραμματικάκης, οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Αιμίλιος Χειλάκης,ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, ο χαράκτης Γήσης Παπαγεωργίου, ο σκιτσογράφος της "Καθημερινής" Ανδρέας Πετρουλάκης, οι βουλευτές Χανίων Γιώργος Σταθάκης και Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων Μαν. Σκουλάκης, ο δημοσιογράφος Ευτύχης Παλήκαρης, ακαδημαικοί, εικαστικοί, Χανιώτες ζωγράφοι και ποιητές. Επίσης ο ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος που συμμετείχει στην έκθεση με ένα έργο, ο σχεδιαστής Γρηγόρης Τριανταφύλλου από τους Deux Hommes, οι ζωγράφοι Χάρης Λάμπερτ και Γιάννης Αδαμάκης που ήρθαν ειδικά για την βραδιά των εγκαινίων στα Χανιά  κ.α

Έργα της έκθεσης που θα παρουσιάζονται για 20 μέρες περίπου στο Νεώριο Μόρο (Ι.Ο.Χ)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
« " Η Τέχνη στην πρώτη σελίδα είναι μια καταπληκτική πρωτοβουλία και χαίρομα ιδιαίτερα που αυτή η έκθεση η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, ταξιδεύει στην υπόλοιπη Ελλάδα και στα Χανιά.
Το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει τις προσπάθειες του για την προώθηση του πολιτισμού και στόχος μας είναι - παρα τα σοβαρά προβλήματα- να μην συρρικνωθεί το εκθεσιακό μας πρόγραμμα,  αλλά να συνεχίσουμε να έχουμε μια δυναμική παρουσία. Διότι πιστέυω ότι μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και όχι με το να μένουμε ταμπουρωμένοι πίσως από αυτές» ανέφερε μιλώντας στα «Χ.Ν.» η  αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, κα Ειρήνη Γερουλάνου .
Ο ρόλος ενός Μουσείου είναι εκτός των άλλων να επιδιώκει την ανανέωση μέσα από ενδιαφέρουσες συνεργασίες, τόνισε η κ. Γερουλάνου, διότι όπως είπε " αν δεν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, ο καθένας από μόνος του δεν τα καταφέρνει. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί»

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΩΝ « Χ.Ν»
«Από τους μουσειακούς χώρους, στους χώρους της σύγχρονης Τέχνης, του Πολιτισμού. Αυτή είναι η αφετηρία από την οποία ξεκινούν οι αναζητήσεις και οι δράσεις που κατά καιρούς διοργανώνει το Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας "Χανιώτικα νέα" » τόνισε η υπεύθυνη του Μουσείου Τυπογραφίας των "Χ.Ν." κ. Έλια Κουμή, και πρόσθεσε πως "Η Τέχνη είναι το στίγμα του ανθρώπου πάνω στη γη" και με την ανακάλυψη της τυπογραφίας το στίγμα αυτό έγινε πιο ισχυρό, πιο διαρκές, πιο ουσιαστικό, καθώς η τέχνη αυτή άλλαξε όχι μόνο την καταγραφή αλλά και την ίδια τη ροή της ιστορίας.
«Στις μέρες μας, με τις σύγχρονες μεθόδους εκτύπωσης και τα υπεραυτόματα μηχανήματα, λίγοι γνωρίζουν και λίγοι θυμούνται ότι η τυπογραφία είναι τέχνη και όχι απλά τεχνική. Και ότι πάντα το ανθρώπινο χέρι είναι είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας που θα απογειώσει ή θα ισοπεδώσει αυτό που βλέπουμε τυπωμένο στο χαρτί» ανέφερε η υπεύθυνη του Μουσείου Τυπογραφίας. 
Από την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας. Ο ιδρυτής του Γιάννης Γαρεδάκης ξεναγεί στους χώρους του Μουσείου την Ειρήνη Γερουλάνου του Μουσείου Μπενάκη και τον καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη
Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ” ταξιδεύει στα Χανιά με έργα που έχουν ήδη εκτεθεί στην Αθήνα αλλά και πολύ σημαντικά έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά από τους δημιουργούς τους.

Οι 62 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι :

Αδαμάκης Γιάννης , Αϊδίνης Διαμαντής  , Αρβανίτης Δημήτρης , Αρμενιάκος Σπύρος , Αυγέρος Γιώργος  , Βαρβιτσιώτης Κωνσταντίνος , Βασμουλάκης Αλέξανδρος , Beetroot, Βρεττός Τάσος , Γεωργιοπούλου Βίκυ , Γούσης Γιώργος , Γούτσιας Γιάννης , Γρυπάρης  Billy , Γωνιωτάκης Γιάννης , Δάρρα Χριστίνα , Ζήκος Λάζαρος , Ιωάννου Γιάννης , Κάια Ντέμη , Κακανιάς Κωνσταντίνος , Κεχαγιόγλου Χρήστος , Κλιντ Νικήτας , Κουρούδης Γιάννης , Κουρούδης Μενέλαος , Κούτσικος Πάρις , Κυριακούλης  Αντώνης , Λαγός Νίκος , Λαζόπουλος Λάκης , Λάμπερτ Χάρης , ΛοΓό (Γιάννης Λογοθέτης), Μανουσάκης Μιχάλης , Moby, McLaren Malcolm , Μπαργιώτας Θοδωρής , Νταγαδάκης Αντώνης  , Παπαδάτος Αλέκος , Παπαθεοδώρου- Βαλυράκη Μίνα , Παπανικολάου Ηλίας , Παρλιάρος Στέλιος , Παυλόπουλος Τάσος , Poka-Yio, Περάκης Νίκος , Περρής Βαγγέλης , Πετρουλάκης  Ανδρέας , Ραζής Αχιλλέας , Ρόκος Στέφανος, Sonke (Αλέξανδρος Σκουταριώτης), Σκάμη Εύα , Σπαθάρης Ευγένιος , Σπανάκης Κώστας , Σταθόπουλος Γιώργος , Σταματόπουλος Νεκτάριος , Στεφανάκις Γιάννης  , Τρανός Νίκος, Τσέβης Άκης, Τσουκάτου Καλλιόπη , Φιλοπούλου Μαρία , Φωτιάδης Φίλιππος , Χαμπίδης Πάβλος , Χάρος Μανόλης , Χριστούλιας Πέτρος , Jejek Mojmir , Walker Paul

Στέλιος Παρλιάρος, Γρηγόρης Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο ζωγράφος Κώστας Σπανάκης
 Το Μουσείο Τυπογραφίας και η εφημερίδα Χανιώτικα Νέα καλωσορίζουν την ATHENS VOICE και την έκθεση εξωφύλλων της στα Χανιά και υποδέχονται το κοινό σ' ένα υπέροχο ταξίδι μέσα από 62 καλλιτεχνικά εξώφυλλα -έργα Τέχνης που ζωγράφισαν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία free press εφημερίδα ΑΤΗΕΝS VOICE, και που στα 8 χρόνια της έκδοσης έχουν σχεδιάσει εξώφυλλα της πάνω από 400 καλλιτέχνες.

Παράλληλα μέσα από τα βίντεο που παρουσιάζονται στην οθόνη ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια εικονική περιήγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα", του μοναδικού Μουσείου στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην τέχνης της γραφής και της τυπογραφίας, το οποίο βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο, στην περιοχή της Σούδας.

Η έκθεση που θα συνεχιστεί μέχρι τις 27 Αυγούστου στους τοίχους του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων δεν είναι ακριβώς μια εικαστική έκθεση με τη στενή έννοια του όρου.
Είναι η ιστορία μιας εφημερίδας, της ATHENS VOICE αλλά και η ιστορία της γραφής, του Τύπου όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου Τυπογραφίας της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα", ενώ ένα μικρό πιεστήριο τύπου Boston βρίσκεται στη διάθεση όσων επιθυμούν δημιουργήσουν τη δική τους εκτύπωση και να λερώσουν τα χέρια τους με τυπογραφικό μελάνι.
Είναι μια δράση τέχνης όπου ντόπιοι και επισκέπτες της πόλης των Χανίων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα πρωτότυπα έργα τέχνης και να ανακαλύψουν πόση τέχνη μπορεί να χωρά στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας!

Την ασφάλιση των εκθεμάτων της έκθεσης προσέφερε χορηγικά η INTERAMERICAN, στο πλαίσιο της υποστήριξης του Πολιτισμού και των Τεχνών.


Πρόγραμμα λειτουργίας  έκθεσης

Δευτέρα – Κυριακή 10.00-22.00


Αποσπάσματα από το ρεπορτάζ μαζί με το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκαν ευγενικά από την εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" και την δημοσιογράφο κα ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...