Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η Βιάννος φωνάζει: «Μη μας ξεχνάτε»

Μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας, το Flashnews επιστρέφει στη Βιάννο, κάνοντας πράξη αυτό που ζητούν όλοι οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς. Να μην ξεχαστεί  η καταστροφή και να δοθούν το γρηγορότερο δυνατό γενναίες αποζημιώσεις.

Η εικόνα της περιοχής είναι πια απογοητευτική και η απόγνωση στα μάτια των ανθρώπων δεν αφήνει περιθώρια για πολλά λόγια.

Ειδικά όσοι έχασαν ζώα και καλλιέργειες, δεν κρύβουν την οργή τους για ένα κράτος που τους άφησε στην τύχη τους την ώρα της καταστροφής. Εκφράζουν τον φόβο τους ότι και τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν θα συμβεί το ίδιο και ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

Με 10 αιτήματα ο δήμαρχος στην Αθήνα

Συναντήσαμε τον δήμαρχο Βιάννου κ.Παύλο Μπαριτάκη λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει τα 10 αγωνιώδη αιτήματα της περιοχής του προς τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς εσωτερικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος θα ζητήσει:

1. Να κηρυχθεί η Βιάννος πυρόπληκτη περιοχή.

2. Να γίνει ρύθμιση χρεών του Δήμου Βιάννου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

3. Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στις υποδομές της περιοχής.

4. Να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

5. Να εκπονηθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

6. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της πυροπροστασίας στο δήμο Βιάννου.

7. Να ενισχυθεί το τοπικό πυροσβεστικό κλιμάκιο και δασοφυλακείο.

8. Να ενισχυθεί το προσωπικό του Α.Τ Βιάννου και να προχωρήσει η μετεγκατάστασή του στο κτήριο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος.

9. Να επιχορηγηθεί ο Δήμος για την προμήθεια πυροσβεστικού οχήματος.

10. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή της καταστροφής στο ζωικό-φυτικό κεφάλαιο, όπως και σε κτήρια.

«Δεν μας βοήθησε κανείς»

Αποκαλυπτική είναι η εικόνα και στην παραλία του Κερατόκαμπου. Οι εκπρόσωποι του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου λένε πως η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και τονίζουν πως μόνο από τύχη δεν κάηκε ακόμα και η πινακοθήκη που με τόσο κόπο είχε φτιάξει ο αείμνηστος Σάββας Πετράκης.

Ο γιος του Γιάννης ήταν εκεί την ώρα της φωτιάς και πάσχιζε και ο ίδιος να προστατεύσει από τη μανία της φωτιάς τη σπουδαιότερη εστία πολιτισμού που έχει ο τόπος.

«Δε μας βοήθησε κανείς. Ήρθαν πολύ αργά τα αεροπλάνα ενώ το ελικόπτερο μετά τις πρώτες ρίψεις εξαφανίστηκε αφήνοντας τον τόπο στην τύχη του» λέει ο ίδιος και τονίζει πως η φωτιά έσβησε μόνο όταν έφτασε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις απο το χωριό Μάρθα, απ'όπου ξεκίνησε η φωτιά, μέχρι και τον Κερατόκαμπο, έγιναν στάχτη καλλιέργειες (κυρίως ελιάς), χορτολιβαδική και δασική βλάστηση, σε έκταση 45.000 στρεμμάτων, ενώ μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Flashnews.gr/Μάριος Διονέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...