Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

«Πράσινο φώς» για να ξεκινήσει πιλοτικά ο αναδασμός στο φράγμα Ινίου-Μοναστηρακίου Μαχαιράς

Την βούληση της Περιφέρειας Κρήτης να στηρίξει τις διαδικασίες εκούσιου αναδασμού αγροτικών εκτάσεων στα δημοτικά διαμερίσματα Ινίου-Μοναστηρακίου-Μαχαιράς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου, επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης μιλώντας σε πολυπληθή εσπερίδα στο Ίνι που οργάνωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των τριών διαμερισμάτων. Στην εσπερίδα-που είχε θέμα «Αναδασμός στην περιοχή φράγματος Ινίου, Μαχαιράς, Μοναστηρακίου» - εκφράστηκε διάχυτα από τους παραβρισκομένους, τον Δήμαρχο Ζαχαρία Καλογεράκη, τους τοπικούς φορείς και κατοίκους, το αίτημα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του αναδασμού που θα σημάνει την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Νωρίτερα στην ημερίδα υπήρξε ενημέρωση για τα οφέλη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αναδασμού από τον Κώστα Κατεχάκη προϊστάμενο της τμήματος τοπογραφίας, εποικισμού και αναδασμού της Περιφέρειας ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκούσιος Αναδασμός Κτηματικής Περιφέρειας Ινίου» και ακολούθησε γόνιμος διάλογος-συζήτηση με τους παραβρισκόμενους φορείς και τους ιδιοκτήτες κτημάτων.

Το έργο, όπως αναφέρθηκε, είναι εφικτό να γίνει ενώ η ήδη η σχετική μελέτη έχει ενταχθεί στο προγραμματισμό της Περιφέρειας από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η ορθολογική και ήπια αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, προς όφελος των κατοίκων της, είναι μονόδρομος.

Στον αγροτικό τομέα ο Αναδασμός, ως μέσο για την δημιουργία οικονομικά βιώσιμων μονάδων γης, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υποδομές του φράγματος, τα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης, το έφορο έδαφος και τους εργατικούς και φιλοπρόοδους κατοίκους, θα δώσει μια άλλη διάσταση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής...» τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ινίου – Μοναστηρακίου Τίτος Κοκολάκης και προσέθεσε:

«Το έργο αυτό που προσδοκούμε να αποτελέσει την βάση για να ξεκινήσουν επιχειρηματικά βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, απαιτεί από τους εμπλεκόμενους υπέρβαση παλιών κατεστημένων αντιλήψεων, συλλογική δράση, εθελοντισμό, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.

Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε θα έχει αίσιο τέλος.

Ευχαριστούμε θερμά τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη, ο οποίος ενστερνίστηκε την πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου για τον αναδασμό, την παρουσίασε για πρώτη φορά σε εκδήλωση με τίτλο «Βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή Ινίου» στα «ΑΡΚΑΔΕΙΑ 2011» παρόντος του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και αμέσως μετά σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθεί η μελέτη του έργου στον προγραμματισμό της Περιφέρειας».  
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης ανέφερε ότι το έργο είναι από τα σημαντικότερα που θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή και θα είναι πιλοτικό για την επέκταση του σε όλον τον Δήμο. Επαίνεσε την πρωτοβουλία των φορέων και υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια ενώ εξέφρασε την χαρά του για την πολιτική βούληση της Περιφέρειας.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κουκιαδάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της πορείας του έργου, το οποίο μάλιστα θεωρεί απαραίτητο για κάθε περιοχή που θέλει να αναπτυχθεί πραγματικά και προσέθεσε:

«Στόχος μας είναι να επενδύσουμε σε έργα γεωργικών υποδομών, όπου είναι ώριμες οι συνθήκες, για να επανακινήσουμε την αγροτική οικονομία με σωστές προϋποθέσεις.

Από την σημερινή συνάντηση πήραμε το μήνυμα ότι η τοπικοί φορείς και η κοινωνία είναι σύμφωνοι να προχωρήσουμε στο μέτρο του εκούσιου αναδασμού σε όλη την κτηματική περιφέρεια του φράγματος Ινίου – Μαχαιράς – Μοναστηρακίου».

Ωστόσο ο κ. Κουκιαδάκης παρατήρησε ότι «ο αναδασμός δεν είναι πανάκια, και από μόνος του δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της βιώσιμης ανάπτυξης» ενώ έθεσε τα θέματα που πρέπει να συνοδεύσουν τον αναδασμό όπως: Της διαρκούς εκπαίδευσης των νέων αγροτών στην εφαρμογή καλών καλλιεργητικών πρακτικών, της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, της δημιουργίας ομάδας παραγωγών, της πιστοποίησης των προϊόντων, κ.α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...