Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας στο 1o φεστιβάλ παραδοσιακής αγγειοπλαστικής & κεραμικής

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας με δικό του περίπτερο στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και  Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιείται στο Μανταμάδο της Λέσβου.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας με τους αγγειοπλάστες του Θραψανού, που φημίζονται για τα περίτεχνα κεραμικά αριστουργήματά τους, όπως το γνωστό Θραψανιώτικο πιθάρι, συμμετείχε στην έκθεση στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τους Δήμους Λέσβου και Λάρνακας για την υλοποίηση του έργου «Κεραμεύς». Πρόκειται για μια ακόμα δράση της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας με στόχο αφενός την προώθηση των παραδοσιακών κεραμικών προϊόντων μέσα από πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και αφετέρου την προβολή του λαϊκού πολιτισμού του Θραψανού ως τουριστικού πόρου.

Πιο συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής Ανατολικής Μεσογείου στο Μανταμάδο της Λέσβου πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου Cerameus («Κεραμεύς» - Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής – κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν) που υλοποιούν οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδας, Λέσβου και Λάρνακας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007 -2013.

Στα πλαίσια αυτά, αντιπροσωπεία κεραμιστών του Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, συνοδευόμενοι από τον Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας κ. Γιώργο Βασιλάκη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Θραψανού κ. Γιάννη Καλιακάκη, μετέβησαν στη Λέσβο, προκειμένου να εκθέσουν τα έργα τους στο περίπτερο του Δήμου. Μέσα από το περίπτερο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας οι Θραψανιώτες αγγειοπλάστες παρουσίασαν την τέχνη τους στους επισκέπτες του Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα αντάλλαξαν τεχνογνωσία με τους υπόλοιπους εκθέτες, που προέρχονταν τόσο από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όσο και από την Κύπρο, αλλά και από την Τουρκία.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στα έργα των αγγειοπλαστών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον τόσο για την μακραίωνη κεραμική παράδοση του Θραψανού, όσο και για τα κορυφαία δείγματα παραγωγής του, αφού πρόκειται για χειροποίητα προϊόντα με προσωπικότητα και μοναδικότητα. Το Θραψανό, γνωστό και ως ο οικισμός των αγγειοπλαστών, είναι ταυτόσημο με την κατασκευή ονομαστών κεραμικών παραδοσιακών προϊόντων και διαθέτει πλούσια ιστορική παράδοση στην κεραμική από τη Μινωική κιόλας εποχή. Μάλιστα, ακόμα και η ονομασία του οικισμού σχετίζεται με την κεραμική τέχνη, αφού προέρχεται από τα «θράψαλα» δηλαδή τα όστρακα σπασμένων αγγείων που αφθονούν γύρω από καμίνια κι έτσι ο «θραψανός» είναι ο καμινιάρης, το επαγγελματικό όνομα εκείνου που ψήνει τα αγγεία.

Οι αγγειοπλάστες του Θραψανού που εκπροσώπησαν το Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο 1ο Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής Ανατολικής Μεσογείου στο Μανταμάδο της Λέσβου ήταν οι: Αραβιάκης Αντώνιος, Δοργιομανωλάκης Ανδρέας, Καλιακάκης Ζαχαρίας, Κουτράκης Γεώργιος, Μαυραντωνάκης Ιωάννης, Μουτσάκης Αναστάσιος, Χατζηνικολάκης Γεώργιος, Χατζηνικολάκης Δημήτριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...