Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Γεμίζει με νερό το φράγμα Αποσελέμη

Ξεκίνησε να γεμίζει με νερό από την περασμένη Παρασκευή το φράγμα Αποσελέμη του δήμου Χερσονήσου του Ηρακλείου Κρήτης, καθώς ολοκληρώθηκε η έμφραξη του αγωγού εκτροπής. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, «πρόκειται για ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο που κατασκευάζεται στην Κρήτη για να υδρεύσει το Ηράκλειο και τον Αγιο Νικόλαο», έχει προϋπολογισμό 114 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, για την υλοποίηση του έχουν δημοπρατηθεί και εκτελούνται τρεις εργολαβίες:

- Η πρώτη περιλαμβάνει την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη (χωμάτινο φράγμα ύψους 62 μέτρων από τη θεμελίωσή του, με ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 27,3 Χ 106 κυβικών μέτρων νερού) και τα συναφή του έργα.

- Η δεύτερη αφορά τις εργασίες εκτροπής- μεταφοράς υδάτων και κατασκευή αγωγών και διυλιστηρίων και περιλαμβάνει την κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού (δυναμικότητας 110.600 κυβικών μέτρων την ημέρα) και των αγωγών μεταφοράς νερού από το φράγμα στο διυλιστήριο (συνολικού μήκους 7,2 χλμ περίπου), μεταφοράς διυλισμένου νερού από το διυλιστήριο έως το Ηράκλειο (μήκους περίπου 30,8 χλμ.) και από το διυλιστήριο στον Αγ. Νικόλαο (μήκους περίπου 33,5 χλμ.).

- Η τρίτη αφορά έργα ενίσχυσης του ταμιευτήρα φράγματος Αποσελέμη από το Οροπέδιο Λασιθίου και περιλαμβάνει την κατασκευή έργων υδροληψίας, προσαγωγής υδάτων και ανάντη εισόδου σήραγγας οροπεδίου Λασιθίου, έργων διάνοιξης και κατασκευής σήραγγας Οροπεδίου με μηχάνημα ολομέτωπης κοπής (συνολικού μήκους 3.425 μέτρων), έργων κατάντη σήραγγας οροπεδίου και τη διευθέτηση χειμάρρου Αποσελέμη μέχρι τον ταμιευτήρα του.

«Ενα πολύ σημαντικό έργο για την Κρήτη, η κατασκευή του φράγματος, απ' όπου θα υδρεύονται το Ηράκλειο και ο Άγιος Νικόλαος, ολοκληρώνεται. Για να φθάσουμε στη σημερινή μέρα έγινε συντονισμένη δουλειά τα προηγούμενα χρόνια, από την πολιτική ηγεσία και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου και ξεπεράστηκαν προβλήματα τεχνικής φύσεως, χρηματοδοτήσεων, απομάκρυνσης δικτύων ΟΚΩ και άλλα. Φιλοδοξούμε με σκληρή δουλειά, να επιταχύνουμε τα υπό κατασκευή έργα και να επανεκκινήσουμε τα σταματημένα» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Στ. Καλογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...