Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Κρήτη: Χωρίς όπλα στη μάχη με τις φλόγες -ΒΙΝΤΕΟ

Ανάμεσα στις 4 περιφέρειες της χώρας που απειλούνται αύριο από τον πύρινο εφιάλτη είναι και η Κρήτη. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς  για το Ηράκλειο , το Ρέθυμνο και τα Χανιά και σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα το Λασίθι. 
Κι αν οι πυροσβέστες καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα , με τις περιπολίες να είναι συνεχείς νύχτα και μέρα, μεγάλο το μερίδιο ευθύνης και για τους ίδιους τους πολίτες. Ειδικά για αύριο που οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό την πύρινη απειλή δεν επιτρέπεται ακόμη και το παραμικρό λάθος.

Χωρίς δεύτερο ελικόπτερο

Κι ενω ο κίνδυνος για πυρκαγιές βρίσκεται πάντα προ των πυλών μια ανάσα πριν τον Αύγουστο η Κρήτη παραμένει ακόμη με ένα και μόλις πυροσβεστικό ελικόπτερο. Η έλλειψη του δεύτερου που είχε ως βαση τα Χανιά θεωρείται τεράστιας σημασίας αφού σε περίπτωση μιας μεγάλης φωτιάς η Κρήτη είναι ουσιαστικά απροστάτευτη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Περιφερειακού Διοικητή Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην neakriti.gr : "Η Κρήτη είναι ένα μεγάλο νησί και η εμπειρία έχει δείξει πως ένα ελικόπτερο δεν φτάνει. Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλαπλά μέτωπα θα έχουμε πρόβλημα" τόνισε ο κ. Χρήστος Μπουραντάς.


Παλιά και χαλασμένα οχήματα

Δεν είναι μόνο ωστόσο τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής υπηρεσίας που έχουν δεχτεί πλήγμα από την μνημονιακή κρίση και τις περικοπές. Και σε τοπικό επίπεδο ο στόλος οχημάτων της πυροσβεστικής μόνο στην πρέπουσα κατάσταση δεν είναι. Κι αν τα φθαρμένα ελαστικά αντικαταστάθηκαν με χορηγία της περιφέρειας , το πρόβλημα παραμένει αφού τα περισσότερα οχήματα δεν συντηρούνται.

Υπό αντίξοες συνθήκες λίγο η τύχη, το φιλότιμο των πυροσβεστών και ο  σωστός επιχειρησιακός συντονισμό τους έχουν αποτρέψει τα χειρότερα. Ο μέχρι στιγμης απολογισμός μάλλον θετικός αφού με εξαίρεση τις 2 πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές σε Χανιά και Ρέθυμνο σε ολόκληρη την Κρήτη έχουν καταγραφεί περί τις 150 πυρκαγιές που ωστόσο γρήγορα σβήστηκαν αφήνοντας πίσω τους μικρές σχετικά καμμένες εκτάσεις. 
neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...