Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ένας Γάλλος που λατρεύει τη Κρήτη και τη "διαφημίζει" παντού

Το σύνθημα «είμαστε όλοι Ελληνες» κάνει πράξη στο εξωτερικό εδώ και αρκετές δεκαετίες ο Γάλλος Κρητικολάτρης-φιλέλληνας καθηγητής Ζαν-Κλοντ Σβέντεμαν. Ο ίδιος χαρακτηρίζεται από τους Κρητικούς ως ένας καλός «πρεσβευτής» του νησιού στο εξωτερικό, καθώς για 32 συνεχόμενα χρόνια επισκέπτεται το νησί, θεωρώντας το δεύτερη πατρίδα του, και αγωνίζεται να «πάει μπροστά» η οικονομία του με τον τουρισμό και τα αγροτικά του προϊόντα.

Ο Ζαν-Κλοντ Σβέντεμαν, όπως λέει στο «Εθνος», έχει πολλούς φίλους Κρητικούς, διαθέτει οικόπεδο για να χτίσει σπίτι στη νότια Κρήτη και όταν πάρει σύνταξη έχει αποφασίσει να γίνει μόνιμος κάτοικος Κρήτης. Είναι καθηγητής Γαλλικής Φιλολογίας - Λατινικών και διδάσκει στη χώρα του Αρχαία Ελληνικά, μεταλαμπαδεύοντας το πνεύμα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας στους Γάλλους μαθητές.

Παράλληλα έχει ιδρύσει τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο «Αλσατία-Κρήτη» με 1.050 μέλη, όπου γίνονται πολιτιστικές-εκπαιδευτικές-επιχειρηματικές ανταλλαγές, προώθηση του τουρισμού της Κρήτης με συνεχόμενα γκρουπ Γάλλων τουριστών αλλά και αποστολή από την Κρήτη στη Γαλλία περίπου 20 τόνων παραδοσιακού ελαιολάδου και άλλων προϊόντων του νησιού.

Για την πολυσήμαντη προσφορά του ο Γάλλος καθηγητής τιμήθηκε πρόσφατα στην Περιφέρεια Κρήτης από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος και τον χαρακτήρισε ως πολύτιμο πρεσβευτή της Κρήτης και της Ελλάδας.

Προσφορές
«Είστε ένας πολύτιμος πρεσβευτής της Κρήτης και της Ελλάδας στο εξωτερικό, που για 32 και πλέον χρόνια έχετε κάνει πράξη το σύνθημα ''Είμαστε όλοι Ελληνες''. Σας ευχαριστούμε για την πολύχρονη παρουσία και την υποστήριξή σας στην Κρήτη», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κρήτης στον Γάλλο Ελληνιστή, στον οποίο δώρισε το ιστορικό πολυσέλιδο βιβλίο «Κρήτη» γραμμένο σε τρεις γλώσσες με την ανάλογη αφιέρωση.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης γνωρίζεται με τον κ. Σβέντεμαν από την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής. Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης έχει βοηθήσει τον Σύλλογο Αλσατία-Κρήτη σε πολλές από τις δραστηριότητές του και κυρίως στον τομέα του πολιτισμού. Η συνεργασία μας αυτή και η στήριξη -είπε ο κ. Αρναουτάκης- θα ενδυναμωθεί στη συνέχεια.

Ζ. Κ. Σβέντεμαν:
Λύση στην κρίση είναι και ο εναλλακτικός τουρισμός

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα είμαστε ακόμα πιο κοντά σας, είμαστε όλοι Ελληνες», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σβέντεμαν και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω άλλο λαό στον κόσμο που να έχει αγωνιστεί για την ελευθερία περισσότερο από τους Κρητικούς».

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα -που ξέρει να αγωνίζεται- θα ξεπεράσει και την οικονομική κρίση, βοηθούμενη απ' όλους, στη λογική του συνθήματος «Είμαστε όλοι Ελληνες». Εκτός από Ελληνες -είπε ο ίδιος- είμαστε και άρρωστοι, στο ίδιο? νοσοκομείο θέλοντας να καταδείξει ότι η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σβέντεμαν, έχει το φάρμακο και τις λύσεις, που είναι -όπως είπε- η φιλοξενία και ο εναλλακτικός τουρισμός.

Τουρισμός -τόνισε ο κ. Σβέντεμαν- δεν είναι μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα εισαγόμενα προϊόντα που προσφέρονται στους επισκέπτες, ο εναλλακτικός τουρισμός είναι τα μικρά χωριά, τα βουνά και οι απλοί άνθρωποι. Η Ελλάδα -πρόσθεσε- είναι μοντέλο φιλοξενίας και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσει.

Από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου «Αλσατία - Κρήτη» είναι ο δημοσιογράφος Ηρακλής Γαλανάκης, που με την ευκαιρία της επίσκεψης Σβέντεμαν στα γραφεία της Περιφέρειας δήλωσε: «Είναι φίλος της Ελλάδας και κρητικολάτρης. Πρόκειται για ζωντανή απόδειξη των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, που πρέπει να αξιοποιηθούν. Και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...