Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Όλα για όλα τα "παίζουν" οι επιχειρηματίες του τουρισμού- ΒΙΝΤΕΟ

Αν και καθυστερημένα η τουριστική σεζόν στην Κρήτη ξεκίνησε, και μάλιστα, με τάσεις ανοδικές. Ωστόσο η καθυστέρηση εισροής τουριστών λόγω τους ασταθούς πολιτικού κλίματος αλλά και οι μεγάλες προσφορές των ξενοδόχων για να καταφέρουν να γεμίσουν τα δωμάτιά τους, έχουν ως αποτέλεσμα η σεζόν να κινδυνεύει να κλείσει με σοβαρές απώλειες.

"Τις τελευταίες 20 - 25 ημέρες υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον, οι κρατήσεις έχουν ανέβει, αλλά η γερμανόφωνη αγορά είναι ακόμη λίγο κάτω" - λέει ιδιοκτήτης καταλύματος, επισημαίνοντας ότι μετά τις εκλογές η πολιτική των tour operators έχει αλλάξει, καθώς πλέον παροτρύνουν τους πελάτες τους να επισκεφθεί την Ελλάδα. Όσο για το αν "σωθεί" η χρονιά; Με βάση την καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής σεζόν, οι πληρότητες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου θα κρίνουν το "ταμείο".

"Ήταν μια δύσκολη χρονιά, καθώς η σεζόν καθυστέρησε να ξεκινήσει. Ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν δύσκολοι μήνες, ωστόσο τις τελευταίες 15 ημέρες τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα" - αναφέρει άλλος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, εκφράζοντας την ελπίδα η τάση αυτή να συνεχιστεί ως το τέλος του Σεπτέβρη - εί δυνατόν και τον Οκτώβριο.

Οι απώλειες κυμαίνονται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εκτιμήσεις, γύρω στο 15%, ακόμη κι αν η κατάσταση συνεχιστεί καλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, φαίνεται να το αντιμετωπίζουν τα μικρά ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα. Πολλοί, μάλιστα, κάνουν λόγο για ένα μεγάλο πρόβλημα, που δύσκολα θα ξεπεραστεί, κάτι που θα διαπιστωθεί την επόμενη χρονιά.

Υποφέρουν τα καταστήματα

Χωρίς σεφτέ κλείνουν το βράδυ πολλά μαγαζιά σε τουριστικές περιοχές, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και ... δεν προλάβαιναν να εξυπηρετούν πελάτες! Σήμερα με δεδομένο την αύξηση των διακοπών all inclusive οι αγορές έχουν πέσει κατακόρυφα με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις - εμπορικά καταστήματα αλλά και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος - να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. "Οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα - από όποιο κράτος κι αν είναι. Η κρίση είναι παγκόσμια" - αναφέρει επιχειρηματίας, ο οποίος ωστόσο τονίζει ότι οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους κάνουν ότι μπορούν, κατεβάζουν τις τιμές και διαμορφώνουν μια ελκυστική εικόνα της Ελλάδας, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Ωστόσο οι τουρίστες περνούν το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών τους μέσα στα ξενοδοχεία, ενώ ακόμη κι όταν βγουν έξω ξοδεύουν πολύ συγκρατημένα, ενώ δε διστάζουν να κάνουν ... και παζάρια, για να πετύχουν τη χαμηλότερη δυνατή τιμή!

"Δεν έχει κόσμο. Στις 02.00 - 03.00 η ώρα κανονικά έπρεπε να γίνεται "χαμός", όμως δεν υπάρχει τίποτα. Πολλά μαγαζιά δε θα ανοίξουν καν του χρόνου" - αναφέρει προβληματισμένος καταστηματάρχης στη Χερσόνησο, ενώ άλλος αναφέρει ότι αν και υπάρχει άνοδος - η αναμενόμενη τουλάχιστον για τον Αύγουστο - τα πράγματα είναι πολύ πεσμένα. Ο περισσότερος κόσμος είναι χαμηλής οικονομικής δυνατότητας, με αποτέλεσμα τα μαγαζιά να μη δουλεύουν.
cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...