Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Έκδοση ψηφίσματος από Χανιώτες για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα

Στην έκδοση ψηφίσματος για την διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Πλατανιά.

Η απόφαση αυτή θα αποσταλεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, στην Γερμανική Πρεσβεία, στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, στον Περιφερειάρχη Κρήτης, στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945» και στους βουλευτές του νομού Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πλατανιά:

Γίνεται γνωστό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά με την υπ’ αριθμ. 91/2012 απόφασή του κατά την Συνεδρίαση της 10ης Απριλίου 2012, με ομοφωνία των παρόντων μελών, αποφάσισε τα εξής:

1. Να εκφράσει την αγανάκτηση και την έντονη διαμαρτυρία του με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας αναφορικά με το θέμα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα και να προχωρήσει στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

«Απαράδεκτη και προκλητική θεωρείται η πρόσφατη επίσημη δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης η οποία επικαλούμενη την συμφωνία του 1946 για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ισχυρίζεται ότι για την Γερμανία, δεν τίθεται πλέον ζήτημα καταβολής τους. Η γερμανική κυβέρνηση προέβη δια του εκπροσώπου της στην ανιστόρητη και προκλητική αυτή δήλωση αγνοώντας την απόφαση της 19μελούς διασυμμαχικής επιτροπής των Παρισίων του 1946 που επιδίκασε το ποσόν των 7,1 δις δολαρίων αγοραστικής αξίας έτους 1938 η οποία αντιστοιχεί σε 108 δις €, για αποζημιώσεις μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν στην χώρα μας τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Αγνοεί επίσης προκλητικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο το οποίο επέβαλλε στην Ελλάδα, ύψους 31,2 δις δολαρίων το οποίο αντιστοιχεί σε 54 δις € σήμερα, για το οποίο ουδείς λόγος γίνεται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, οι συνολικές οφειλές της Γερμανίας προς την χώρα μας ανέρχονται σε 162 δις δολάρια, μη συμπεριλαμβανομένων των οφειλόμενων τόκων και των αποζημιώσεων σε Έλληνες πολίτες, θύματα των στρατευμάτων κατοχής.

Η πρωτοφανής βαρβαρότητα που επέδειξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και οι σύμμαχοί τους με τις μαζικές εκτελέσεις αθώων πολιτών ως αντίποινα της ηρωικής αντίστασης των Ελλήνων πολιτών που υπερασπίζονταν την ελευθερία της πατρίδας μας, η δέσμευση τροφίμων και πάσης φύσεως αγαθών από τα στρατεύματα κατοχής, οδήγησαν στην εξαθλίωση και στον θάνατο πάνω από 300.000 Έλληνες, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του πρώτου χειμώνα της γερμανικής κατοχής.

Οι πάσης φύσεως λεηλασίες πόλεων, χωριών, αρχαιολογικών θησαυρών, οι συλλήψεις αθώων πολιτών οι οποίοι οδηγηθήκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή εκτελέσθηκαν, είναι γεγονότα που δεν λησμονούνται και δεν απαλείφονται από την ιστορία στον βωμό της όποιας σκοπιμότητας που επιδιώκεται σήμερα.

Για την ιστορική μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν και την δικαίωση των αγώνων του ελληνικού λαού, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά καλεί τους εκπροσώπους της νυν και της μελλοντικής πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας να πράξουν επιτέλους το αυτονόητο.

Τους καλεί να διεκδικήσουν τις οφειλόμενες προς την χώρα μας γερμανικές αποζημιώσεις και να θέσουν τέλος στις προφάσεις ή στις πιθανές πιέσεις που επικαλούνται τα τελευταία 65 χρόνια, οι οποίες αφενός προσβάλλουν τη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν υπερασπιζόμενοι τα αγαθά της ζωής και της ελευθερίας και αφετέρου προκαλούν την δίκαιη αγανάκτηση του ελληνικού λαού καθόσον η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία δεν έχουν καταβληθεί οι επιδικασθείσες αποζημιώσεις που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις θηριωδίες που διαπράχθησαν κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής».

2. Το παρόν να δημοσιευθεί στον Τοπικό Τύπο και να αποσταλεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, στην Γερμανική Πρεσβεία, στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, στον Περιφερειάρχη Κρήτης, στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945» και στους βουλευτές του νομού Χανίων.
flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...