Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

130 αυτόχειρες στην Κρήτη, μέσα σε τρία χρόνια

Η δραματική αύξηση των αυτοκτονιών στην Κρήτη - μόνο την τελευταία τριετία της κρίσης από το 2009 έως το 2011, 130 άνθρωποι έθεσαν τέρμα στην ζωή τους - παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διημερίδας που έγινε στην Αθήνα με την συνδιοργάνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι ιδιαίτερες ανάγκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας της χώρας μας.

Στοιχεία για τις αυτοκτονίες στη χώρα μας παρουσιάζουν οι ψυχίατροι Δ. Κονταξάκης, O. Γιωτάκος και Γ. Τσουβέλας ενώ από τα στοιχεία της μελέτης προέκυψαν ότι:

Οι άνδρες εμφανίζουν συστηματικά υψηλότερους δείκτες αυτοκτονιών σε σύγκριση με τις γυναίκες ενώ οι υψηλότεροι δείκτες αυτοκτονιών εστιάζονται κατά σειρά στους νομούς Ρεθύμνου, Ροδόπης και Ζακύνθου.

Σε επίπεδο γεωγραφικών περιφερειών εμφανίζονται κατά σειρά η Μακεδονία, τα Ιόνια νησιά και η Κρήτη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Γιάννης Γκιουζέπας αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και στα προβλήματα και στο ρόλο της ψυχιατρικής σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Όπως τόνισε η καλή πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας αυξάνει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών παθήσεων, γεγονός που αυτή την περίοδο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η οικονομική κρίση αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών.

550 νεκροί από το 1999 έως το 2011 στην Κρήτη

Η έρευνα που έχει γίνει αναφορικά με τις αυτοκτονίες στην Κρήτη, με την συνεργασία των καθηγητών Αλέξανδρου Βγόντζα, Μανόλη Μιχαλοδημητράκη και της ψυχολόγου Αναστασίας Καστανάκη, από το 1999 μέχρι το 2011 δείχνει ότι έχουν θέσει τέρμα στην ζωή τους 550 άνθρωποι.
130 νεκροί την τελευταία τριετία

Την τελευταία τριετεία της κρίσης (2009-2011) 62 αυτοκτόνησαν στο Ηράκλειο, 25 στα Χανιά, 20 στο Ρέθυμνο και 23 στο Λασίθι, ενώ συνολικά ο αριθμός τους φθάνει τα 130 άτομα.

Η πλειονότητά τους, δηλαδή 133 από τους 550, ήταν ηλικίας 30-44 ετών, ενώ οι 130 ήταν 45-59 ετών. Ακολουθούν οι αυτόχειρες (116) 60-74 ετών.
flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...