Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Αυγενάκης: Πρόταση αναστολής πλειστηριασμών κύριας κατοικίας για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα

Την αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα προτείνει ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλο, και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει εισαγωγικά ότι «κατά την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας έχει οδηγηθεί στην περιθωριοποίηση, καθώς δεν διαθέτει σοβαρή αγοραστική δύναμη και δυνατότητα απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση και τα δάνεια, ενώ δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει τη συμμετοχή του στην οικονομική και κοινωνική ζωή». Τονίζει δε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να εξοφλήσουν τις υπάρχουσες οφειλές τους, ενώ τα επίπονα οικονομικά και φορολογικά μέτρα που συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά και τα νέα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία».

Επιπλέον, αναγνωρίζει «με βάση την πραγματική αδυναμία αρκετών συμπολιτών μας, παρατάθηκε ορθά με Πράξη νομοθετικού περιεχομένου η απαγόρευση των πλειστηριασμών κατοικιών έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2011». Ωστόσο, αναφέρει ότι «η εξάμηνη αναστολή που δόθηκε, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011, δίνει μόνο μια πρόσκαιρη ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένους πολίτες». Σημειώνει δε σχετικά ότι «από την έναρξη της ισχύος του Ν. 3869/2010 για τη «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» έχει συμπληρωθεί ήδη ένα έτος, ενώ τα διαδικαστικά προβλήματα που εντοπίζονται στα Ειρηνοδικεία είναι τεράστια, καθώς οι Ειρηνοδίκες και οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν στον αριθμό». Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι «υπάρχει αργή προώθηση των αιτήσεων και υπέρβαση ορισμένες φορές του νόμου με ορισμούς δικασίμων σε διάστημα που υπερβαίνει το προβλεπόμενο εξάμηνο».

Προσθέτει επίσης ότι «οι καταθέσεις αιτήσεων αυξάνονται ραγδαία, είναι προφανές ότι η συμφόρηση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα Ειρηνοδικεία θα είναι τεράστια», ενώ αναφέρει ότι «στα προβλήματα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και (α) το κόστος άσκησης ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς η κατάθεση της αίτησης δεν επιφέρει αυτοδικαίως αναστολή, (β) την πρακτική των τραπεζών, που έχουν προσδιορίσει εσπευσμένα πλειστηριασμούς, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου και (γ) τη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών από τα οικονομικά και φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης».

Αναφέρει επίσης ότι «δυστυχώς, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των οφειλετών εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τράπεζες και δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αντιθέτως, κοινοποιούνται κανονικά προγράμματα πλειστηριασμών για το 2012, οπότε και λήγει η υφιστάμενη αναστολή». Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει ότι «η αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων καθίσταται όχι μόνο εύλογη, αλλά και επιτακτική, γεγονός που έχουν επισημάνει οι περισσότεροι φορείς της αγοράς, αλλά και οι Ενώσεις καταναλωτών, όπως είναι η ΕΚΠΟΙΖΩ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου:
  1. να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τον Ιανουάριο του 2012 για ένα τουλάχιστον ένα έτος ακόμη, όπως και
  2. να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010, ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...