Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας στην αποθήκευση πυρομαχικών στις στρατιωτικές μονάδες της Κρήτης;

Ενημέρωση ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης

Τη ρητή δέσμευση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτη, ότι όσα πυρομαχικά υπάρχουν σε στρατιωτικές μονάδες της Κρήτες φυλάσσονται κατά τα προβλεπόμενα και είναι αποθηκευμένα με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα επανάληψης της τραγικής έκρηξης που συνέβη στην Ναυτική Βάση της Λεμεσού.

Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο, ο Βουλευτής Ηρακλείου αναφέρει ότι «μετά από το τραγικό συμβάν στη Ναυτική Βάση «Ευ. Φλωράκης» στο Ζύγι της Κύπρου, που στοίχισε τη ζωή σε 12 συνανθρώπους μας και τραυμάτισε δεκάδες, επανέρχεται με τον πλέον αρνητικό τρόπο η συζήτηση κατά πόσο σε στρατιωτικές βάσεις ανά την Ελλάδα, υπάρχουν ξεχασμένα ή αφύλακτα πυρομαχικά που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν μια αντίστοιχη τραγωδία» και τονίζει ότι «σε μερίδα του τύπου αναφέρεται σχετικά ότι σήμερα φυλάσσονται σε τέσσερα σημεία κατασχεμένα πυρομαχικά αντίστοιχα με αυτά της Λεμεσού».

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο (βρίσκονται εκτεθειμένα 34 κοντέινερ ιδιοκτησίας της M.L.M. USA, με πολεμικό υλικό προερχόμενο από το επιχειρησιακό πεδίο του ΙΡΑΚ. Επιπρόσθετα, από το 2004, υπάρχουν 700 τόνοι εκρηκτικών υλών κατασχεμένοι στον Αστακό, από το πλοίο Baltic Sky, τα οποία προορίζονταν για καταστροφή και μέχρι σήμερα βρίσκονται τοποθετημένα σε αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σε Λαύριο, Δερβενοχώρια και Βελεστίνο».

Σε επίπεδο Κρήτης, αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικών παραγόντων, οι οποίες δημοσιεύονται και στο διαδίκτυο, υπάρχει επίσης επικινδυνότητα από την πλημμελή τήρηση των ελάχιστων κανόνων ασφαλείας στην αποθήκευση ξεχασμένων πυρομαχικών σε στρατόπεδο του Ηρακλείου, τα οποία μάλιστα έχουν λήξει από το 2008!».
Στο πλαίσιο αυτό, και υπογραμμίζοντας ότι «μια ενδεχόμενη εκπυρσοκρότηση πυρομαχικών σε Ελληνική μονάδα είναι πιθανόν να επιφέρει την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και σημαντικές υλικές καταστροφές», ο κ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας εάν «υπάρχουν πυρομαχικά σε στρατιωτικές μονάδες της Κρήτης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αντίστοιχες καταστροφές, όπως αυτή στην Κύπρο». Επιπλέον, ζητά από τον κ. Μπεγλίτη να δεσμευτεί ότι «πληρούνται στο ακέραιο όλες οι προδιαγραφές ασφάλειας αποθήκευσης πυρομαχικών που προβλέπονται και πρέπει να ισχύουν σε στρατιωτικές μονάδες της Κρήτης και ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος εκπυρσοκρότησης τους». Τέλος, ζητά ενημέρωση σχετικά με τους χειρισμούς του Υπουργείου αναφορικά «με την καταστροφή ή και την ασφαλή αποθήκευση των ήδη κατασχεμένων πυρομαχικών που διαπιστωμένα βρίσκονται σε ελληνικές βάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...