Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ισχυρές ενδείξεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κρήτη

Την άποψη ότι υπάρχουν πολλές περιοχές με ενδείξεις ύπαρξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Αβραάμ Ζελιλίδης Καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ.
Ο κ. Ζελιλίδης προσδιόρισε τις περιοχές αυτές στο Ιόνιο και τον Πατραϊκό κόλπο, στην περιοχή από νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς μέχρι τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης, καθώς και στα ανατολικά της Κρήτης, τονίζοντας ότι τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από   τα στοιχεία και τις έρευνες που έκανε το ίδιο το Πανεπιστήμιο.
Πρότεινε μάλιστα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ίδρυση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς και να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία.
Ο Α. Φώσκολος, καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης, δήλωσε αισιόδοξος ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα "είναι πάρα πολύ μεγάλα". Όπως είπε, γειτονικές χώρες της Μεσογείου με παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά έχουν εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα. Ο κ. Φώσκολος είπε η ΑΟΖ πρέπει να οριοθετηθεί όχι μόνο για να εκμεταλλευθούμε τα κοιτάσματα αυτά, αλλά και για να διέλθουν οι αγωγοί που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Υπέρ της άμεσης κήρυξης ΑΟΖ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάχθηκε και ο Θ. Καριώτης, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Maryland.

Ο Κ. Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και πρώην στέλεχος των ΕΛΠΕ, τόνισε ότι τα στοιχεία από τις έρευνες που έχουν γίνει και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν δείχνουν ότι στη χώρα μας υπάρχουν πετρελαϊκά συστήματα και μπορούμε να βρούμε πετρέλαιο. Όμως, πρόσθεσε, "ό,τι ακούγεται είναι εκτιμήσεις και υποθέσεις. Για να βρεθεί πετρέλαιο χρειάζονται έρευνες, σεισμικές και γεωτρήσεις. Δεν υπάρχει άλλη μέθοδος, από δορυφόρους, από το γραφείο ή από την τηλεόραση", είπε χαρακτηριστικά. "Για να γίνουν γεωτρήσεις χρειάζονται παραχωρήσεις και για να γίνουν παραχωρήσεις πρέπει να ανοίξει η αγορά, ώστε να έλθουν επιχειρήσεις που έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και τεχνογνωσία". Στις περιοχές που προσφέρονται για έρευνα περιέλαβε τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την περιοχή νότια της Κρήτης, τη Θράκη.
Ο κ. Νικολάου ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, σταθερό περιβάλλον, μείωση της γραφειοκρατίας, πάταξη της διαφθοράς. Ανέφερε τέλος ότι στη χώρα μας έχουν γίνει μόνο 175 ερευνητικές γεωτρήσεις έναντι χιλιάδων στις χώρες της περιοχής.
Καθυστερήσεις στην ίδρυση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου, επεσήμανε ο Χάρης Οικονομόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.
http://heraklion1.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...